Kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és krónikus betegségért felelős világszerte, mint az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, a dohányzás és a védekezés nélküli szex együttvéve.
Tizenhat ország 37 szakértője kidolgozott egy ajánlást, amely segít elkerülni a rákot, az elhízást és a diabéteszt. A „Föld egészsége” (Planetary Health) elnevezésű étrend olyan globális problémákra is megoldás, mint a globális felmelegedés vagy az élelmiszer-hulladékok csökkentése.
A fenntartható és egészséges étrend kialakítása drasztikus, az élelmiszer-termelésben is jelentkező változásokat jelentene. Egészségünk és bolygónk megóvásához globális szinten csökkenteni kellene a vörös húsok és a cukor fogyasztását, továbbá kétszer annyi gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és magvakat kellene ennünk.
Ne legyenek illúzióink! Az élelmiszerekhez való aránytalan hozzáférés miatt szinte elképzelhetetlen, hogy a világ alkalmazkodni fog ehhez az ideális étrendhez, de szétnézve a saját konyhánkban már ma is tehetünk környezetünk és bolygónk egészségért.
Földi Nikoletta–Szauer Melinda – Centrál Médiaakadémia