Milyen sajttal grillezzek? Íme, a tanácsaink

nlc | 2019. Június 24.
A sajtok grillezésének is megvannak a maga trükkjei. Mivel a nyár teljes erővel beköszöntött, és ezzel eljött az éjszakába nyúló kerti partik ideje, aktuálisnak éreztük, hogy ezeket a trükköket megosszuk veled.

Összeállítottunk egy kisebb listát azokról a tudnivalókról, amikre grillezéskor szükséged lehet a tökéletes sajtos szendvics elkészítéséhez. Ezen felül a figyelmedbe ajánlunk néhány alapanyag párosítást is, amivel ínycsiklandó eredményt érhetsz el.

Grillezni mindent lehet – a sajtokat pedig kifejezetten ajánlott! (fotó: istockphoto.com)

Alakíts ki hőzónákat!

Akár faszenes sütővel dolgozol, akár gázos grillezővel, a sajt elkészítéséhez a legfontosabb technikai feltétel, hogy a sütőfelületen jól elkülönített hőzónák legyenek. Szükséged lesz egy olyan területre a rácson, ahol alacsony a hőmérséklet, egy olyanra, ahol „közepes lángon” zajlik a sütés, és végül egy kifejezetten forró rész is kell majd. A sütés procedúrája során ezeket a zónákat kell bejárnia a sajtnak ahhoz, hogy végül tökéletes legyen. Egy faszénnel fűtött grillsütőnél ez a három zóna könnyen kialakítható: az összes izzó szenet a rács egyharmada alatt kell felhalmoznod, a többi részen pedig egyáltalán ne hagyj szenet. Így az forró széndaraboktól legtávolabb eső pont lesz a rácson a „hideg zóna” – ami persze még így is elég forró a sütéshez –, a parázs feletti a forró, a kettő közötti pedig a közepes hőmérsékletű terület.

A kenyér legyen vastag, az olaj pedig sok!

Többféle sajt is alkalmas a grillezésre, ám bármelyiket is választod, két fontos alapanyagnak mindig rácsra kell kerülnie ahhoz, hogy hibátlan legyen a végeredmény. Ezek a vastagra szeletelt kenyér és az olaj (vagy vaj). A kenyér lesz a sajt és a többi kiegészítő (például szalámi szelet, sonka, bacon, paradicsom és így tovább) „hordózó felülete”, az olaj pedig a rács tapadásmentesítéséhez és a sajt nedvesítéséhez kell majd. Egy átlagos vastagságú kenyérszelet – például a boltban előre szeletelt kenyér – a sütés végére jó eséllyel teljesen szétmorzsolódik, ezért nagyon fontos, hogy egész kenyeret vásárolj a grillezéshez, amiből jó vastag, legalább két centis szeleteket kanyaríthatsz. Egy ilyen méretű kenyéren lassabban olvad meg a sajt, ezért több „lépcsőben” kell majd sütnöd. Erre szolgálnak az előre elkülönített hőzónák. Akárcsak a kenyérből, az olajból (vagy vajból) is a megszokott mennyiség többszörösét használd: bőven locsold vele magát a rácsot, a sajtra és kenyérre pedig a sütés közben egy negyed-fél evőkanálnyit tegyél.

Mindent fedjen be a sajt!

A harmadik, ám nagyon fontos trükk igen egyszerű és röviden megfogalmazható: a legfinomabb sajtos szendvics akkor készül a grillrácson, ha a sajt az alatta lévő kenyeret teljesen betakarja!

A sütés menete

1. Készítsd elő a grillezőt, töltsd fel félig faszénnel, majd gyújtsd be. (Soha ne használj gyújtófolyadékot vagy petróleumot ehhez!) Hagyd, hogy szén hamuszürke színűre izzon fel.

2. Csoportosítsd át az össze szenet a sütő egyik sarkába – vagyis ezáltal alakítsd ki a három hőzónát a rácson.

3. Olajjal vagy vajjal kend be a rácsokat.

4. Készítsd elő a szendvicsek alapanyagát: a kenyeret jó alaposan kend meg olajjal vagy vajjal, majd tedd melléjük a sajtot. 

5. Helyezd a kenyérszeleteket a középső hőzónára, és hagyd ott 2-3 percre, míg egy kicsit megpirulnak.

6. Takard be a piruló kenyérszeletet sajttal, majd a sajtszeletre tegyél még egy kenyeret. 2-3 percen át süsd így őket a legforróbb hőzóna felett, amíg sajt elkezd buborékosodni.

A mozzarella kitűnő grillsajt – sütve is finom, és grillezett ételek kísérőjeként is remek! (fotó: istockphoto.com)

7. Tedd át a szendvicseket a leghidegebb hőzóna fölé három percre. Ezután vedd le a kész szendvicset, és tálald!

Sajtok és kiegészítők – mihez mi illik?

A különféle sajtok más-más kiegészítőkkel „működnek” a legjobban a grillrácson. Van például olyan sajt, amihez a szalonna illik legjobban, míg más az almával adja ki igazán az ízét. Sőt, az is sokat számít, hogy az egyes sajtfajtákat milyen kenyérre teszed.

Például a mozzarella fehér bagettel és pepperónival lesz a legínycsiklandóbb, ha pedig zöldséges változatot szeretnél, akkor pestóval és olasz fehér kenyérrel érdemes párosítanod. (A mozzarella egyébként az egyik legjobban variálható sajtok közé tartozik, amikor grillezésre kerül a sor: nagyon jól illik hozzá a cukkini, a paradicsom, a spanyol jamon serrano sonka, az olasz paprikás szalámik és a ciabatta is.) Svájci kemény sajtot sonkaszelettel vagy pulykával tálalj rozskenyéren, cheddart baconnel, kovászos kenyéren, amerikai grillsajtot pedig tonhallal és édes búzakenyérrel süss össze.

Exit mobile version