Az ISS Nemzetközi Űrállomáson hozták létre a mesterséges húst, amit szarvasmarháktól vett sejtekből készítettek, amelyeket tápanyagokkal stimulálva idézték elő a szövetek növekedését – írja a 24.hu.
A kísérletet az izraeli Aleph Farms nevű cég végezte, egy orosz biológiai nyomtatókat fejlesztő vállalkozás, a 3D Bioprinting Solutions segítségével. A két cég a Földön már sikeresen előállított ezzel a módszerrel műhúst, most azonban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az izomszövet fejlődésére a mikrogravitációs környezet.
A megoldástól a kutatók azt remélik, hogy a jövőben akár a hosszabb távú űrutazások során biztosíthatja az asztronauták számára a megfelelő élelmiszer-ellátást.
Azoknak azonban még várnia kell, akik szeretnék megkóstolni a cég termékeit, azok ugyanis egyelőre még nem kerülnek kereskedelmi forgalomba.