Lesújtó: így állunk zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén

nlc | 2019. November 11.
A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás a kiegyensúlyozott étrend szerves része, mégis még mindig félvállról vesszük ezt a kérdést. De beszéljenek helyettünk a számok.

A zöldségek és gyümölcsök hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, de például a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek elkerülésében is kiemelten fontos szerepük van. Mindennek ellenére komoly gondok mutatkoznak a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén Európa-szerte, legfőképp Magyarországon.

Tények, feketén-fehéren

Kutatások alapján napjainkban az európaiak kétharmada naponta fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, de ez a szám Magyarországon jóval alacsonyabb.

A gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása azok energia-, ásványianyag-, vitamin- és rosttartalma miatt fontos. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) naponta legalább 400 gramm bevitelét javasolja, öt adagban. Ettől az uniós országok többsége még jelentősen elmarad.

Tudtad? A kutatások eredményei szerint a napi táplálékunk mindössze negyedét képezik zöldségfélék. A hüvelyesek fogyasztásának aránya alacsony (43 százalék). A burgonya, valamint a vacsorához fogyasztott paradicsom és paprika a legnépszerűbb zöldség.

Fotó: iStock

Az európai lakosság 23 százaléka eszik naponta legalább kétszer valamilyen zöldségfélét, míg 40 százalékuk fogyaszt legalább egyszer egy nap zöldséget.

A gyümölcsfogyasztásban az olaszok és a portugálok járnak az élen. A lista végén kevesebb mint 40 százalékkal Horvátország és Litvánia áll, de Magyarország is a sereghajtók között végzett. Akárcsak a zöldségfogyasztás terén, ahol Belgium és Írország szerezte meg magának a dobogós helyezést, Magyarország 30 százalékos arányával pedig sajnos az utolsó helyen áll.  Nem csoda, hiszen a felmérések szerint a napi táplálékunk mindössze negyedét képezik zöldségfélék. Az is kiderült, hogy a felnőtt magyar lakosság fele csak heti egyszer vagy annál ritkábban vásárol zöldséget, őket nevezik light usereknek.

Ami igazán lesújtó

Tudtad? Az átlagos európai fogyasztók mindössze 23 százaléka fogyaszt naponta többször zöldséget, a szénhidrát közel 50 százalékát ebéd vagy vacsora alatt.

Van remény

A felmérések azonban mutatnak némi fejlődést is: leginkább azért fogyasztjuk a zöldségeket, mert egészségesek. Jó hír az is, hogy nem csak a „kényszer” játszik szerepet a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkban, ugyanis a többség szerint a zöldségek finomak. A környezettudatosság – egyelőre – még kevéssé fontos szempont, azonban szerepe vélhetően erősödni fog a közeljövőben.

Tegyünk magunkért!

(Nyitó kép: iStock)

Exit mobile version