nlc.hu
Életmód

Egyél több zöldséget!

Így ehetsz több zöldséget anélkül, hogy észrevennéd

A zöldségek szerepe az étrendünkben rendkívül fontos: tápanyagokban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítenek a betegségek leküzdésében és az egészségünk megtartásában.

A Center for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) szerint 10 felnőttből csak 1 fogyaszt elegendő adag gyümölcsöt és zöldséget naponta. Ez egy elég lelombozó statisztika, mert a nem megfelelő táplálkozás növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a több növényt tartalmazó étrend a bolygónak is jót tehet A fenntartható élelmiszer-rendszerekből származó egészséges táplálkozásra való átállás – különösen, ha a világ népessége 2050-re eléri a 10 milliárd főt – példátlan kihívást jelent. Egy nemzetközi tudós munkacsoport kutatása azt mutatja, hogy ez a nagy átalakulás megvalósítható lenne az élelmiszerveszteség és -pazarlás drámai csökkentése, az élelmiszerelőállítási gyakorlatok javítása és a táplálkozásnak a főként növényi alapú étrend irányába történő jelentős átalakítása révén.

Ez utóbbihoz az is szükséges, hogy akik azért nem esznek elég zöldséget, mert nem tudják, hogyan lehet beiktatni az étrendbe többet belőle, vagy csak nem szeretik a zöldségek ízét, és nem tudják, milyen ételeket készítsenek, megbarátkozzanak ezekkel az ízletes alapanyagokkal. Az ajánlott mennyiség napi négy adag zöldség és három adag gyümölcs, amelynek a teljesítése valóban kihívást jelenthet. Ezért hoztunk pár tippet, amellyel több növényt és kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyaszthatsz.

Vedd elő a turmixgépet!

Ha a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásáról van szó, inkább a turmixokat válaszd a gyümölcslevek helyett, mert a turmixok mindig lényegesen több rostot és tápértéket tartalmaznak, mivel a teljes gyümölcsöt turmixolod (és fogyasztod). A turmixokhoz adhatsz egy fél cukkinit vagy avokádót – ezek extra antioxidáns- és C-vitamin-löketet adnak, és elősegítik az egészséges emésztést anélkül, hogy a reggeli zöldségízű lenne.

Turbózd fel a tésztát!

A tészta és a friss zöldségek tökéletes párost alkotnak. Rengeteg friss fűszernövényt pakolhatsz a pestóba, borsót keverhetsz, vagy gombát adhatsz a raguhoz, amivel gazdagon meglocsolod a tésztát. A paradicsommártás különösen jó alapot szolgáltat ahhoz, hogy még több zöldséget egyél: extra pürésített zöldségeket (például paprikát, sárgarépát, zellert) adhatsz hozzá anélkül, hogy bármi különbséget éreznél a mártás ízében.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Chips okosan

Ha a zöldségek állaga vagy korlátozott eltarthatósága az, amit nem szeretsz, íme egy egyszerű megoldás: az almától kezdve a kelkáposztán át a répáig mindent meg lehet sütni vékonyra szeletelve a sütőben, így varázsolva chipszerű rágcsálnivalókat a zöldségekből és gyümölcsökből. Megsütve akár magaddal is viheted és ropogtathatod útközben, ha megéheznél, de rakhatsz belőlük joghurtba vagy zabpehelybe is, esetleg mártogatóst keverhetsz hozzá az esti filmnézéshez – minden formában jó döntés sült zöldségeket enni.

Kísérletezz karfiolrizzsel!

Ha a zöldségek mennyiségének növeléséről van szó, akkor érdemes kipróbálni a rizs növényi helyettesítőjét, amit karfiolból készíthetsz el. A karfiolrizst könnyű megfőzni, csak zöldségdarálóba kell dobni a karfiolrózsákat, majd pár perc alatt megpárolni kevés vízzel, és fűszerezni, ahogy kedved tartja. Ha pedig fokhagymával, fűszernövényekkel, parmezánnal, zsemlemorzsával összesütöd, akkor mennyei különlegesség kerül a tányérodra.

Süsd meg a zöldségeket!

Ha utálod a zöldségeket, lehet, hogy csak még sosem kóstoltad őket megfelelően elkészítve. A sütés egy szuper egyszerű módja a zöldségek elkészítésének, amely csodálatosan kiemeli az ízüket – egy kis olívaolaj, némi só és bors, és már kész is a sült, ízes zöldség.

Gondold újra a salátákat!

Mielőtt átmennél teljes ellenállásba a saláta szó hallatán, maradj velünk, és értelmezzük újra ezt a fogalmat. A saláta friss (bár nem feltétlenül nyers) zöldségek keveréke, valószínűleg valamilyen ecettel, olajjal vagy öntettel a tetején. Ami pedig egyáltalán nem saláta: egy tál fonnyadt jégsaláta valami cukros löttyel. Bármilyen friss hozzávalóból készíthetsz salátát, amiről tudod, hogy szereted, például főtt gabonából, friss mangóból, sült padlizsánból, fűszernövényekből, pirított diófélékből, savanyúságból, ananászból és még sok másból. Nincsenek szabályok, csak a sok színes zöldség és gyümölcs, ami segít a szervezetnek egészségesnek maradni.

Ha már növeled a zöldségbevitelt érdemes arra is odafigyelned, hogy ezt olyan helyről szerezd be, ahol komoly elvárásokat fogalmaznak meg a beszállítók felé a növényvédőszerek használata tekintetében. A Lidl az uniós és hazai előírásnál is szigorúbb követelményeket támaszt a zöldségekben és gyümölcsökben előforduló vegyszer-maradványok tekintetében a partnerei felé. A polcokra kerülő zöldségek és gyümölcsök esetében a peszticid maradvány mértéke a legmagasabb jogszabályi határérték maximum egyharmada lehet, és legfeljebb öt hatóanyagra korlátozódhat.

Emellett a Lidl elkötelezett a fenntartható növénytermesztés iránt is, melynek eredménye, hogy saját márkás kínálatát tekintve a Lidl Magyarország hazai tárgyalású zöldség-és gyümölcstermelő partnerei GLOBALG.A.P. szabvány szerint működnek, a beszállítóinak 100%-a rendelkezik tanúsítvánnyal. További információ

Források: 1, 2, 3

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top