A határaid felállítása nem arról szól, hogy állandóan nemet kell mondani

Kun Gabi | 2020. Január 03.
Mostanában egyre gyakrabban hallunk arról, milyen fontos felállítani a határainkat. De mit jelent ez pontosan?

A határok felállításával kapcsolatban a leggyakoribb tévhit, hogy mindig nemet kell mondani másoknak, védeni kell magunkat, és különben is, olyan durva dolog határokat állítani a családunkkal, barátainkkal, gyerekeinkkel szemben. Pedig szó sincs erről, nincs benne semmi ellenséges vonás, csupán a saját jóllétünk érdekében tett lépéseket jelenti Elizabeth Earnshaw családterapeuta szerint. A szakember összeszedte, mi az az öt dolog, amit a páciensei rosszul szoktak értelmezni, amikor a határok felállításáról beszélnek.

1. Amit nem akarsz és amit szeretnél

Nem kell állandóan nemet mondani mindenkinek, bár tény, hogy ez is fontos része, de alapvetően a határaiddal azt jelölöd ki, hogy mire van szükséged, mit szeretnél, és ezt közlöd is a környezeteddel. Például a határaid kijelölése az, ha azt mondod „nem szeretném kölcsönadni a könyvemet” vagy azt, hogy „ezt a könyvet egy hónap múlva mindenképp szeretném visszakapni.”

2. Nem kell bántani másokat

A terapeuta szerint sok esetben azt gondolják az emberek, hogy a határok felállításával másokat fognak bántani. Lehet, hogy csalódást okozol, ha nem akarsz valamit megtenni, de emiatt nem kell bűntudatot érezned, inkább fordulj empátiával a másik felé, miközben tartod magad a saját határaidhoz. Csak azért, hogy ne bánts meg másokat, nem tehetsz önmagad ellen.

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. A határok közelebb hozzák az embereket

Nagy tévedés, ha azt hiszed, hogy a határok felállításával elmarod magad mellől az embereket, és nem lesznek barátaid. A terapeuta szerint ennek az ellenkezője igaz. Amikor ugyanis nincsenek határaid, akkor nem egészséges az emberekhez a viszonyod, függeni kezdesz tőlük, és hamis intimitás lesz csak köztetek. Ha pedig tisztázod, hol vannak a határaid, akkor utat nyitsz az igazi intimitásnak és egymás tiszteletének.

4. A párkapcsolatban is szükség van határokra

Szintén tévhit, amikor azt gondolod, hogy akkor vagy közel igazán a párodhoz, ha nincsenek köztetek határok. A szakértő véleménye az, hogy az egészséges kapcsolatban igenis szükség van határokra, amik nem eltávolítanak, hanem éppen hogy közelebb hoznak, és kinyitják a kommunikációs csatornákat köztetek. Earnshaw példákat is hozott a határokra:

5. A határok nem csak másokkal szemben kellenek

A határok felállítása önmagaddal kezdődik, mert az első lépés az, hogy egyáltalán észreveszed, mire lenne szükséged, és teszel azért, hogy jól legyél. Határokat állítasz fel magadban, amikor törődsz az egészségeddel, pénzeddel, időddel, kapcsolataiddal. Például az is ide tartozik, amikor figyelsz a testedre, észleled, hogy elfáradt, és adsz magadnak időt, hogy pihenj. Vagy amikor félreteszed a pénzt, mert el akarsz érni egy célt. Tehát azt teszed, ami jó neked, és ha ez sikerül, sokkal könnyebben fel fogod állítani a határaidat másokkal szemben is.

Exit mobile version