Leugrasz a Közértbe kávét darálni? Így vásároltunk régen!

nlc | 2020. Július 13.
Gyerekkorunkban, a ‘80-as években nem boltba, hanem Közértbe jártunk. Emlékszel még?

Valójában a mai napig vannak még elvétve közértek, de már csak a nevükben őrizték meg a retro bolthálózat nevét, mert a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. (azaz Közért) már jó ideje nem létezik. A Közért volt a budapestiek boltja, abc-je, tescoja, intersparja egyszerre, és a mai napig megmaradt a köznyelvben a neve, amikor leszaladunk egy kenyérért a közértbe.

A Közért vállalatot azért hozták létre 1948-ban, hogy megfékezzék az elszabaduló élelmiszerárakat, és olcsón jussunk ételhez. A bolthálózat 358 budapesti és 31 vidéki boltból állt kezdetben, de utána szinte kizárólag Budapestre koncertálták a Közérteket és ott terjeszkedtek. Bezárásáig, 1996-ig összesen 1600 boltot hoztak létre.

A Közért csemegpultjában árulták a termékeket (Kép: Fortepan/Kotnyek Antal)

A híres közértes csemegpultokat már csak nagyanyáink ismerték, ugyanis kezdetben nem úgy vásároltak ott az emberek, ahogy ma megszokhattuk a boltokban, hogy csak úgy levesszük a polcokról az árut, amire szükségünk van, hanem pultból kellett kérni a tejtől kezdve a kenyéren át a húsig mindent. 1955-ben nyílt meg az első olyan Közért, ami már önkiszolgálónak számított. Belegondolva, mennyire el lehettek veszve ebben az önkiszolgáló Közértben az emberek, akik addig ahhoz szoktak, hogy a pultnál felolvasták a bevásárló listát és a kezükbe adták a termékeket. Most aztán böngészhették a polcokon a kínálatot, és még csevegni sem volt kivel, mint addig a pultosokkal.

Nem volt egyeduralkodó azért teljesen a Közért, 1952-től működött a Csemege Kereskedelmi Vállalat is, de a vásárlók fejében egy idő után már mindegy volt, ahol a kávét, tejet és kenyeret lehetett venni, az a közért volt, és kész. Na, leugrasz ma egy közértbe?

Nézegess képeket a Közértekről!

bolt közért retro pap éva

Pap Éva és Körmendi János színművészek a Közértben, 1969. (Kép: Fortepan/Hangosfilm)

bolt közért retro csapat

Az eladó csapat a Közért előtt, 1955. (Kép: Fortepan/Krasznai Gyula)

bolt közért retro csemege

Az eladó segített a vásárlásban a Közértben, 1957. (Kép: Fortepan/FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György)

bolt közért retro pult

A pult mögött zajlott a vásárlás a Közértben, 1957. (Kép: Fortepan/Sándor György)

bolt közért retro mérleg

Erre a mérlegre mindenki emlékszik, aki járt valaha Közértben, 1972. (Kép: Fortepan/Urbán Tamás)

bolt közért retro gyerek

Budapest, Erzsébet (Lenin) körút 27. szám alatti Közért, 1957. (Kép: Fortepan/UVATERV)

bolt közért retro háttér

Andrássy út (Népköztársaság útja), BMW oldalkocsis motorkerékpár a 6-os számú ház előtt. Vitéz Eszter manöken pózol a Közért előtt, 1957. (Kép: Fortepan/Bauer Sándor)

bolt közért retro kávé

Budapest, az Erzsébet (Lenin) körút 27. szám alatti Közért Wesselényi utcai szárnya, a kirakaton keresztül szemben a Wesselényi utca 47. számú ház látszik, 1959. (Kép: Fortepan/FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György)

bolt közért retro pultban

Az eladók csapata a Közértben, 1957. (Kép: Fortepan/Hámori Gyula)

Még több retro!

Exit mobile version