Gasztro

Eltűnnek a közértek az országból

Csak az idei évben négyszáz cég és négyezer dolgozó tűnt el az élelmiszer-kiskereskedelem világából, az ok nem meglepő.

A Nemzeti Cégtár legfrissebb adatai szerint már csak 7128 cég és mintegy 98 439 dolgozó tevékenykedik az élelmiszer-kiskereskedelemben – írja a a 444.hu a Világgazdaságra hivatkozva.

A tavaly december végi adatokhoz képest szűk fél év alatt 408 cég és 3994 munkavállaló „fogyott” ebből a szektorból. A Cégtár közlése szerint 2013-ban még majdnem 9500 vállalkozást találtak ezen a területen, ahol több mint 104 ezer alkalmazott dolgozott.

A szakértők szerint a trend mögött az áll, hogy a kisebb üzletek nem bírják tartani a lépést a nagyobb áruházláncokkal, ami a logisztikát illeti. Emellett pedig nehezen tudják kigazdálkodni a bérmegállapodásokhoz szükséges többletköltségeket.

A kis boltok nem bírják tartani a tempót a nagyobb láncokkal (Fotó: iStockphoto)

A Világgazdaság szerint a nagyobb láncok esetében a munkavállalók 15-20 ezer forintos bérelőnyt szeretnének kiharcolni a mindenkori garantált létminimummal szemben, míg a kisvállalkozók a 2019-re érvényes bruttó 195, illetve 149 ezer forintos bérminimumot, illetve a minimálbért is nehezen tudják előteremteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top