nlc.hu
Életmód

Közértek világa! Így vásároltunk régen!

Leugrasz a Közértbe kávét darálni? Így vásároltunk régen!

Gyerekkorunkban, a ‘80-as években nem boltba, hanem Közértbe jártunk. Emlékszel még?

Valójában a mai napig vannak még elvétve közértek, de már csak a nevükben őrizték meg a retro bolthálózat nevét, mert a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. (azaz Közért) már jó ideje nem létezik. A Közért volt a budapestiek boltja, abc-je, tescoja, intersparja egyszerre, és a mai napig megmaradt a köznyelvben a neve, amikor leszaladunk egy kenyérért a közértbe.

A Közért vállalatot azért hozták létre 1948-ban, hogy megfékezzék az elszabaduló élelmiszerárakat, és olcsón jussunk ételhez. A bolthálózat 358 budapesti és 31 vidéki boltból állt kezdetben, de utána szinte kizárólag Budapestre koncertálták a Közérteket és ott terjeszkedtek. Bezárásáig, 1996-ig összesen 1600 boltot hoztak létre.

Emlékszel a közértre?

A Közért csemegpultjában árulták a termékeket (Kép: Fortepan/Kotnyek Antal)

A híres közértes csemegpultokat már csak nagyanyáink ismerték, ugyanis kezdetben nem úgy vásároltak ott az emberek, ahogy ma megszokhattuk a boltokban, hogy csak úgy levesszük a polcokról az árut, amire szükségünk van, hanem pultból kellett kérni a tejtől kezdve a kenyéren át a húsig mindent. 1955-ben nyílt meg az első olyan Közért, ami már önkiszolgálónak számított. Belegondolva, mennyire el lehettek veszve ebben az önkiszolgáló Közértben az emberek, akik addig ahhoz szoktak, hogy a pultnál felolvasták a bevásárló listát és a kezükbe adták a termékeket. Most aztán böngészhették a polcokon a kínálatot, és még csevegni sem volt kivel, mint addig a pultosokkal.

Nem volt egyeduralkodó azért teljesen a Közért, 1952-től működött a Csemege Kereskedelmi Vállalat is, de a vásárlók fejében egy idő után már mindegy volt, ahol a kávét, tejet és kenyeret lehetett venni, az a közért volt, és kész. Na, leugrasz ma egy közértbe?

Nézegess képeket a Közértekről!

A Közért volt régen a bolt
Megnézem
Összes kép (9)

Még több retro!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top