A koronavírus-járvány miatt a vendéglátósok új megoldásokat kénytelenek bevezetni, hogy ne veszítsék el a vendégeiket, de közben betartsák a járványügyi óvintézkedéseket is.
Firenzében egy évszázadost módszert, a borablakon keresztüli kiszolgálást élesztették újra. Az apró borablakokat (buchette del vino) a 17. századi pestisjárvány idején használták, hogy elkerüljék a fertőzést.
Most ismét ezeken az ablakokon szolgálják ki az embereket. Nemcsak bort, hanem koktélokat, kávét és fagyit is lehet ilyen formában kapni.
A felelevenített szokás kapcsán derült ki, hogy van egy társaság, a Borablak Egyesület, amelynek az a célja, hogy óvja és népszerűsítse az ötletes kis nyílásokat. Most arra buzdítják a vendéglátósokat, hogy akinek van ilyen ablaka, használja ki a lehetőséget. Egyelőre 4-5 borablak működik Firenzében, de több mint 150 van a városban.
A hagyomány szerint a borablakoknál a pénzt nem az eladó kezébe adták, hanem egy fémlapra kellett letenni, amit aztán ecettel fertőtlenítettek.
(Kiemelt kép: Instagram/buchettedelvino)
Még több kreatív ötlet a vendéglátósoktól a koronavírus idején:
- Koronavírus: átlátszó üvegdómokban esznek elkülönítve a vendégek egy isztambuli étteremben
- Röhejes kalapokban tartják a távolságot egy német cukrászda vendégei