Hogyan őrizzük meg matracunk élettartamát? (X)

hirdetés | 2021. Augusztus 09.
Mivel életünk nagy részét az ágyban, alvással töltjük, így kiemelten fontos, hogy mindezt egy olyan matracon tegyük, amely hosszú távon biztosítja a megfelelő pihenésünket és hozzájáruljon egészségünk megőrzéséhez. A megfelelő matrac megtalálása után lényeges, hogy a lehető legjobb módon, a gyártók, forgalmazók ajánlásait figyelembe véve, magunk is megtegyünk mindent azért, hogy a matrac garanciájában vállalt idő alatt a matracunk a lehető legkényelmesebb komfortot tegyen lehetővé számunkra.

De mégis hogyan őrizhetjük meg matracunk élettartamát? Egy matracvédő használatával már sokat tehetünk az állagmegóvás érdekében. A matracvédők olyan speciális kiegészítők, amelyek megvédik a matracunkat a nedvességtől és megfelelő alvási mikroklímát biztosítanak annak érdekében, hogy frissen és kipihenten ébredhessünk. A matracvédők között találhatunk 60 °C-on mosható, de akár 95 °C-on főzhető matracvédőket. Léteznek antiallergén vagy antiallergén és vízzáró típusú matracvédők is. Mindegyik lényege, hogy természetes alapanyagokból készülnek, jellemzően 100% pamutból. A vízzáró matracvédők amellett, hogy antiallergének, kiváló nedvszívó réteggel rendelkező 100% pamut frottír anyagból készülnek, amelyek alsó rétegére egy úgynevezett ezerpontos eljárással visznek fel egy PVC filmréteget. Ez a PVC filmréteg kadmium – és foszformentes. Ez a filmréteg a vízpárákat átengedi, de mégis teljesen vízhatlan. A matracvédőket gumis füllel látták el minden oldalukon, így bármilyen típusú, méretű matracra egyszerűen felhelyezhetőek. Speciális, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, így a hosszú élettartammal rendelkeznek, a sokadik mosás után sem vesztik el pozitív tulajdonságaikat. A matracvédők nem befolyásolják matracunk minőségét vagy funkcionalitását, tulajdonságait, hiszen azok rugalmasak, így nyugodtan élvezhetjük matracunk megszokott komfortját.

A matracvédők használatán túl érdemes már a matrac vásárlása előtt arról is tájékozódnunk, hogy milyen légáteresztő képességű a kiszemelt matracunk, illetve egy-vagy kétoldalas-e. Természetesen választhatunk már eleve levehető és mosható matrachuzattal rendelkező matracot is. Ennek előnye – különösen, ha allergiások vagyunk – , hogy ezek a huzatok is antiallergének és háztartási körülmények között moshatóak. Fontos, hogy a használati utasításban foglaltak szerint járjunk el a matrac tisztán tartását illetően, ugyanis léteznek olyan matracok, amelyek időközönkénti forgatása kiemelten fontos.

Lehetőleg ne takarjuk le matracunkat közvetlenül. A lepedőt cseréljük gyakran, a matracvédőket az utasításoknak megfelelően mossuk és szárítsuk. Fektessünk nagy hangsúlyt arra, hogy a javaslatoknak megfelelően a reggeli órákban szellőztessünk, lehetőleg minden ablakot, ajtót kitárva. Lefekvés előtt, a késő esti órákban is tegyük meg ugyanezt. Így biztosítani tudjuk azt, hogy a megfelelő minőségű és páratartalmú levegő vesz minket körül. A matrac élettartamának megőrzésének szempontjából a páratartalom ugyanis nagy mértekben meghatározza, hogy milyen mikrokörnyezet alakul ki a mindennapos használat során. A poratkák megtelepedésének is nagyobb az esélye, hiszen kedvelik a meleg, sötét helyeket. A piacon már számos antiallergén matrac megtalálható, amelynek használatával ezzel a problémával nem kell számolni. A poratkák megtelepedése nélkül, fekhelyünk a lehető legmegfelelőbb környezetet biztosítja az egészséges, pihentető alváshoz.

Exit mobile version