Felfüggesztették a Szputnyik V engedélyezését

S. Z. | 2021. Szeptember 16.
A Szputnyik V biztonságos és hatékony, de szabálytalanságokat találtak az orosz vakcina gyártása során.

Egyelőre nem adja ki az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcinára – döntött a két testület csütörtökön.

A hvg.hu azt írja a Moscow Times nyomán, hogy a WHO májusi ellenőrzése során több szabálytalanságra is bukkantak az orosz oltóanyag gyártási folyamatánál. Emellett a két szervezet múlt heti közleményében arról is írnak, hogy a Szputnyik V fejlesztői továbbra sem adták át a vakcinához kapcsolódó, teljes körű adatbázist.

A vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet úgy reagált, hogy az ellenőröknek a gyártással kapcsolatban voltak aggályaik, nem a vakcina hatékonyságát vagy biztonságát kérdőjelezték meg.

Oroszország februárban adta be a Szputnyik V engedélyeztetési kérelmét a WHO-nak és az EMA-nak. A mostani fejlemények után az engedélyeztetési folyamat csak azután indulhat újra, ha a szervezet szakértői elvégeztek legalább még egy helyszíni bejárást a vakcinát gyártó orosz üzemek valamelyikében.

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

Az orosz vakcina az nlc-n:

Exit mobile version