Megkezdődött az őszi lehalászás a somogyi tavakon. Az aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból (keszegből és süllőből) kevesebb van, de a pontyállomány bőséges és a karácsonyi ünnepekre minden fogyasztót ki tudnak szolgálni – számolt be a sonline.hu.
A megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt azonban drágulni fog a hal idén karácsonyra. “A ponty növényi takarmányt fogyaszt, elsősorban búzát, kukoricát eszik és a megnőtt költségek a halak árában is meg fognak jelenni. Idén karácsonykor ezer forint alatt nem lesz a ponty kilója” – mondta el Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója.
A ponty egyébként a karácsonyi ünnepek örök slágere, de egyre többen esznek harcsát is. Ami a tengeri halakat illeti, főleg a lazacot veszik.
Jelenleg 6,7 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás idehaza, míg az unióban átlagosan 24–25 kilogramm.
Kiemelt kép: illusztráció, MTI Fotó: Czeglédi Zsolt