Misztikus, de gyakori: tízmilliók életét nehezíti meg a poszt-Covid

nlc | 2022. Április 19.
Még nincsen teszt és gyógymód sem a misztikus állapotra, melynek tünetei roppant sokfélék lehetnek.

Csak az Egyesült Államokban közel 400 millió dollárnyi veszteséget okozott eddig a poszt-Covid szindróma a kiesett keresetek, az orvosi költségek és a felhasznált megtakarítások révén. – számolt be az Infostart a CNN híradása alapján. A koronavírus hosszútávú hatásainak megértése és a megfelelő kezelés megtalálásának érdekében az USA-ban 1,15 milliárd dolláros kutatási alapot hoztak létre. Ezt indokolja többek közt, hogy az állapotról jelenleg kevés a rendelkezésre álló információ. Nincsen teszt, amellyel ki lehetne mutatni és nincsen rá gyógymód sem.

Nem tudjuk pontosan, mik a tünetei, meddig tarthat és mitől alakul ki egyeseknél, míg mások maradéktalanul kigyógyulnak a koronavírusból. Még a nevét illetően sincs egyetértés: hosszú Covidnak, krónikus Covidnak és poszt-Covidnak egyaránt nevezik.

A becslések szerint a koronavírussal megfertőzöttek 5-80 százaléka esetében alakul ki hosszú Covid és úgy tűnik, hogy nemtől, életkortól, etnikumtól független, kinél jelentkezik. Enyhe vagy akár tünetmentes fertőzést követően is tapasztalhatók tünetei, melyek egyeseket relatíve rövid ideig kínoznak, míg mások esetében éveken át megmaradnak.

Sokféle tünet

A kutatók nem tudták még pontosan meghatározni, milyen tünetegyüttest tekintünk hosszú Covidnak. A CDC listáján szerepel légzési nehézség, fáradtság, alvászavar, köhögés, mellkasi és gyomorfájdalom, fejfájás, szívdobogás és egyéb szívproblémák, magas vérnyomás, ízületi és izomfájdalom, tűszúrás-érzés a bőr alatt, láz, szédülés, kiütések, hasmenés, megváltozott menstruációs ciklus, kettes típusú cukorbetegség, hajhullás, kiütések, homályos vagy kettős látás, valamint a szaglás vagy ízlelés folyamatos elvesztése.

A mentális egészséggel kapcsolatos problémákat is okozhat ugyanakkor az állapot: az emberek megmagyarázhatatlan hangulatváltozásokról, ködös gondolkodásról, memóriaproblémákról, nyelvi és általános megismerési nehézségekről, valamint PTSD-ről számolnak be. Tanulmányok tucatjai azt is kimutatták, hogy a hosszú Covid-betegek hosszú távú depresszióról és szorongásról számolnak be, amelyeket a fertőzés előtt nem tapasztaltak. Mások pszichózisról és öngyilkos viselkedésről számolnak be. Egyes kutatások azt találták, hogy a hosszú Covidban szenvedő emberek opioidhasználati zavarral és egyéb kábítószer-használati problémákkal küzdenek.

Magyarországon több egyetem, illetve egészségügyi intézmény is működtet poszt-Covid szakambulanciát, melyek szükség esetén fel tudják mérni az illető állapotát és segítséget tudnak nyújtani a tünetek enyhítésében. A hírek szerint ezeket rengetegen keresik fel.

Korábban az nlc.hu szerzője is készített beszámolót arról, hogy hosszútávon milyen problémákat okozhat a koronavírus még akkor is, ha az illetőnél maga a betegség enyhe lefolyású volt.

Exit mobile version