nlc.hu
Életmód

A koronavíruson átesettek számára készített mentális egészséggel foglalkozó kiadványokat a Semmelweis Egyetem

Mentális egészségről szóló kiadványokkal segíti a Covid-pácienseket a Semmelweis Egyetem

Az önsegítő brosúrák a poszt-Covid-szindróma mentális tüneteinek feldolgozását segítik.

A koronavírus-fertőzésen átesett pácienseknél változatos tünetekkel jelentkezhet az úgynevezett poszt-Covid-szindróma. A tünetek között szerepelhet nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köhögés, fáradékonyság, hasmenés, mozgásszervi fájdalmak, de idegrendszeri vagy mentális tüneteket is észlelhetnek magukon az érintettek. Ezek közé olyan jelenségek tartoznak, mint a szorongás, pánikroham, alvászavar, ráadásul ezek intenzitása nem függ össze a Covid-fertőzés súlyosságával.

A Semmelweis Egyetem most olyan kiadványokat tett elérhetővé a Magatartástudományi Intézet weboldalán, amelyek a poszt-Covid-szindróma mentális tüneteivel és azok kezelésével foglalkoznak. Az önsegítő kiadványokat ingyenesen bárki letöltheti. Háromféle kiadvány is készült, amelyek mind a mentális egészség visszaszerzését támogatják.

A kiadványokból az érintettek megtudhatják, hogyan küzdjenek meg a poszt-Covid-szindróma mentális tüneteivel, kitől és mikor kérhetnek segítséget, milyen technikákat, önsegítő módszereket alkalmazhatnak saját magukon, és milyen egyszerű eszközökkel segíthetik például az alvás javítását vagy a biológiai ritmus helyreállítását

– áll az egyetem honlapján.

A Semmelweis Egyetem a koronavírussal összefüggő mentális problémák kezelését segítő kiadványokat tett közzé

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A mentális egészséggel kapcsolatos tanácsok mellett a kiadványokban szerepelnek tanácsok is azoknak, akik a betegség vagy a járvány miatt elvesztették a munkahelyüket, de a gyász feldolgozását segítő támogatást is kaphatnak azok, akiknél a családban vagy az ismerősök között áldozatokat is követelt a pandémia.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top