nlc.hu
Egészség

A MedSpot Alapítvány ingyenes pszichológiai kezeléseket kínál a mentális problémákkal küzdő gyerekek számára

A gyerekek mentális egészségét központba állító ismeretterjesztő kampány indult

A kampányt szervező alapítvány ingyenes pszichológiai, pszichiátriai kezelésekkel segítené az érintett fiatalokat.

A mentális betegségek napjainkban szerencsére egyre több figyelmet kapnak, azonban még sok munka vár a témával foglalkozó szakemberekre, hogy még többen ismerjék fel a különböző tüneteket, illetve, hogy eltűnjön a hasonló betegségekkel, állapotokkal kapcsolatos stigma, megbélyegzés.

A MedSpot Alapítvány tavaly kezdeményezte, hogy a koronavírus-járvány frontvonalában küzdő, rendkívül leterhelt egészségügyi dolgozók számára pszichológus és pszichiáter szakemberek nyújtsanak segítséget. Erre már csak azért is nagy szükség volt, mert a folyamatos túlórázás nem csak fizikailag volt megterhelő. Az egészségügyi dolgozók jelentős része hosszú ideig nem találkozhatott a családjával, miközben naponta kellett szembesülniük a covid-osztályokra bekerülő páciensek szenvedéseivel, halálával.

A MedSpot most hasonló, de másik réteget érintő kampányhoz csatlakozott az Együtt az életvidám gyermekekért programjával: az Új Nap – Új Remények adománygyűjtés keretén belül a gyerekek és tinédzserek mentális egészségéért kampányolnak, mivel a járvány őket is komolyan érintette..

„Alapvetően az olyan emberek ellátására jöttünk létre, akik valamiért kimaradnak az egészségügyi ellátásból, vagy nem jutnak hozzá a megfelelő kezelésekhez” – mondta dr. Spányik András, a MedSpot alapítója. „Időnként pedig különféle kampányokkal hívjuk fel a figyelmet egyes, sérülékenyebb csoportokra. Tavaly az egészségügyi dolgozók segítésével kezdtük a munkát, most pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a koronavírus-járványnak a gyerekek is komoly kárvallotjai. Nem csak azokról az úgynevezett covid-árvákról van szó, akik valamelyik szülőjüket elvesztették a járvány során, hanem minden azokról a gyerekekről, akiknél a család stabilitását vagy egzisztenciális szempontból borította fel a járvány vagy az összezártság miatt más jellegű krízis, testi-lelki probléma állt elő. Sajnos, látjuk, hogy a pandémia milyen sok krízist idézett elő, sokaknál megváltoztak a körülmények, az élettér vagy az életritmus, a gyerekek pedig komoly pszichoszociális hátrányt szenvedtek el, nem tudtak a megszokott szociális közegükbe járni, nem találkozhattak a kortársaikkal, az elmúlt időszakban pedig fontos életeseményekből is kimaradtak. A járvány ráadásul a belső családi dinamikákat is felerősítette, jelentősen megugrott a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek száma, de felerősödött az alkoholizmus és az öngyilkosságok száma is növekedett. Az ilyen és hasonló dolgok által érintett gyerekeknek szeretnénk segítséget nyújtani, egy komplex és ingyenes rehabilitációs csomaggal.”

A MedSpot kezdeményezéséhez több mint 20 gyerekpszichiáter és pszichológus illetve felkészült szakorvos csatlakozott, a mostani kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára, illetve, hogy adományokat gyűjtsenek, amiből hosszú távon fenntarthatják a programot.

„Cégek és magánemberek jelentkezését várjuk, nagyon fontos, hogy hosszútávú segítségnyújtásra van szükség, mert mindenhol nagyon szűkös az intézmények kapacitása” – hangsúlyozta dr. Spányik András. „Emellett arról is szól a kampányunk, hogy segítsünk felismerni a szülők, pedagógusok számára, ha egy gyerek hasonló problémákkal küzd. A szakembereket pedig arra szeretnénk ösztönözni, hogy online ismeretterjesztő anyagokat hozzanak létre, amelyek segítenek megkülönböztetni a patológiás eseteket attól, ami még „belefér”, hiszen a gyerekkorból tinédzserkorba lépő gyerekeknél nem szokatlan, ha kicsit zárkózottabbá válnak. Ha egy gyereknek arra van igénye, hogy napi 1-2 órára magára zárja a szobája ajtaját és zenét hallgasson, vagy csak magával foglalkozzon, az még teljesen rendben van, a gond ott kezdődik, ha ez a viselkedés már érdemben befolyásolja a mindennapi életüket, tanulmányi előmenetelüket vagy társas kapcsolataikat.”

A gyerekek mentális egészségét központba állító ismeretterjesztő kampány indult

Ha egy tinédzser magába zárkózik, az még nem ok az aggodalomra, de ha ez a mindennapi életét befolyásolja, érdemes szakemberhez fordulni (Fotó: Getty Images)

A kampány szeptember végéig tart, az adománygyűjtés azonban folyamatos, mivel a MedSpot olyan tartós szponzorokat keres, akik segítségével akár éveken át folytathatnák az ingyenes segítségnyújtást. Természetesen kizárólag szülői, gondviselői beleegyezéssel, hiszen ezt szigorú törvények szabályozzák.

MedSpot-nagykövetek: érzékeny emberek, szakemberek, érintettek

A MedSpot kampányához egy sor nagykövetet is megnyert, akik különböző módokon segítik az Új Nap – Új Remények kezdeményezést. Egy részük maga is mentálhigiénés szakember, mint például a cikkünkben megszólaló Mécs Dávid iskolapszichológus, egy részük pedig maga is érintett, mint kollégánk, az nlc felelős szerkesztője, Herczeg Szonja, aki közösségi oldalain, illetve az nlc Digitális szorongató podcastjában is nyíltan, őszintén beszél a mentális betegségekről és az azokhoz kapcsolódó stigmákról.

„Igyekszünk eljuttatni azt az üzenetet mindenkihez, hogy a mentális probléma nem titkolandó, nem szégyen, ugyanis sokan a stigmatizáló hatás miatt nem beszélnek arról, mivel küzdenek” – mutatott rá dr. Spányik András.

„Sok tanulmány is igazolta, hogy a gyerekek a kiszolgáltatott helyzetük miatt különösen ki vannak téve a járvány negatív mentális hatásainak” – mondta Mécs Dávid, aki már korábban, a MedSpot egészségügyi dolgozók támogatására adományokat gyűjtő Swimathon programja során is nagykövetként segítette a szükséges anyagi háttér megteremtését. „A járvánnyal kapcsolatos félelmek, a karantén negatív hatásai vagy épp a távoktatással kapcsolatos bizonytalanság a gyerekekre fokozottan fejti ki a negatív hatását, erre szeretnénk a mostani kampányban felhívni a figyelmet.”

A szakember rámutatott, hogy a szülőknek fontos felismerni, ha a gyerekük viselkedése gyökeresen megváltozik, ha hanyagolják a hobbijukat – vagy épp ellenkezőleg, például videojáték-, számítógép-függőség alakul ki náluk. Legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb, hogy a szülők érdemben foglalkozzanak a gyerekeikkel, nyíltan és őszintén kommunikáljanak velük és figyeljék a finom, nonverbális jeleket is.

Ingyenes pszichológiai segítséget nyújt a gyerekeknek a MedSpot Alapítvány

A járvány erősen korlátozta a gyerekek társas kapcsolatainak építését (Fotó: Getty Images)

„A legtöbb gyereknek rá van írva az arcára, hogyan érzi magát” – magyarázta Mécs Dávid. „Emellett azonban a testtartásuk is árulkodó lehet, vagy az is, hogy mennyire aktívak. Intő jel lehet a passzivitás, ha hanyagolják az olyan tevékenységeket, amelyek korábban örömet okoztak számukra. Fontosak emellett az úgynevezett interakciós hatások. Ha egy gyerek pont a karantén, a bezártság időszaka alatt lép át a gyerekkorból a tinédzserkorba, akkor még ez a bezártság is rátehet néhány lapáttal, azaz felerősödhetnek az ilyenkor jelentkező negatív hatások. Sajnos ökölszabályokat nehéz felállítani, mert ezek erősen egyén-, illetve családfüggő dolgok. A tanárok-pedagógusok is jó, ha nyitott szemmel járnak, mert előfordul, hogy a szülő nem nyitott a mentális egészségre, pedig a gyerekének lenne igénye szakember segítségére, ez azonban már részben a gyerekvédelem területe. Amit mi tehetünk, hogy informálunk és felhívjuk a figyelmet a mentális egészség fontosságára – ha már sikerül elgondolkodtatnunk egy bizonytalan szülőt, az már félsiker.”

„A MedSpottal a járvány kitörésekor találkoztam először, olvastam, hogy sürgetik az egészségügyi ellátásban dolgozók mentális segítését” – mondta el kollégánk, Herczeg Szonja, aki maga is MedSpot-nagykövetként segíti az alapítvány munkáját, kampányait. „Nagyon megörültem neki, mert folyamatosan az járt a fejemben, hogyan bírhatják a kialakult helyzetet lelkileg a frontvonalban dolgozók. Így támogattam az ügyüket és cikk is született róluk – lásd kapcsolódó írásunkat – a szerk. – hogy még többekhez eljusson a segítségnyújtás lehetősége. Pár héttel ezelőtt megkerestek, hogy lennék -e az adománygyűjtő kampányuk nagykövete. Testhez álló volt a feladat, mert egyrészt nyíltan vállalom a mentális betegségemet, másrészt novellásköteteimmel – amelyekben minden történetnek van egy mentális állapottal kapcsolatos szála – többször jártam fiataloknál, hogy ezeken keresztül beszélgessünk a mentálhigiénéről. Sajnos Magyarországon, de valószínűleg ez világszerte igaz, egyáltalán nincs megfelelő mentálhigiénés ellátás, amit fedezne a társadalombiztosítás. A magánrendelés pedig az átlagembernek megfizethetetlen, nem mintha jelenleg bárki könnyen segítséghez juthatna, ha pénze van, ugyanis a koronavírus megjelenése óta a magánpraxisok is telítődtek. Rengeteg ember keres meg azzal, hogy ajánljak jó szakembert, de akárkit ajánlok, már betelt, nem lehet hozzá bejutni, a legközelebbi időpont hónapokkal később van, ami egy krízishelyzetben lévőnél örökkévalóságot jelent.”

A MedSpot Alapítvány Új Nap – Új Remények kampányát, illetve a szervezet mindenkori céljait a 16200010-10068182 bankszámlára utalt összegekkel támogathatják az érdeklődők. (A
A közlemény rovatba írd be: Adományozás).

Ha te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

További cikkeink a mentális egészség témakörében:

  • Ki védi meg azt a meleg gyereket, akinek a létezése a törvény szerint 18-as karikás?”
  • Ghosting, ridegtartás: miért fáj néha jobban, ha ignorálnak, mintha bántanak?
  • Sok mindent elárul rólunk, hogy jól teljesítünk-e home office-ban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top