Óriási a hiány a gyógypedagógusokból, nyugdíjból hívják vissza az embereket

FEL | 2022. Augusztus 23.
Pedagógushiány miatt nem kapják meg a megfelelő fejlesztéseket a gyerekek.

Fehér Tibor gyermekpszichológus, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja több olyan esetről is, tud, amikor egy sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyereknek heti két foglalkozást írtak elő, de azt a fejlesztő- és gyógypedagógus-hiány miatt nem kaphatta meg, írja a Hvg a keddi Népszava nyomán.

A kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

Mitre-Károlyi Márta, a Pedagógusok Szakszervezetének Vas megyei elnöke elmesélte, hogy két éve nyugdíjba vonult, de most visszahívták a szakemberhiány miatt. Az ok, hogy rendkívül alacsony a fiatalok száma a szakmájukban, leginkább azért, mert a pályakezdő gyógypedagógus-bér bruttó 260 ezer forint, bruttó 9-10 ezer forint gyógypedagógiai pótlékkal.

A lap azt írja, hogy ugyan a gyógypedagógusok és konduktorok száma 2010-hez képest nőtt – 5700-ról közel 10 ezerre – a foglalkozásra szoruló gyerekek számának növekedése ennél jóval ütemesebb. Legjobban a súlyos tanulási zavarokkal küzdő gyerekek száma nőtt, 12 százalékkal voltak többen, mint egy évvel korábban: számuk 45 300.

Hatalmas probléma Magyarországon a pedagógushiány: A Pedagógusok Szakszervezete szerint több mint 15 ezer óvodapedagógusra és tanárra lenne szükség. És csak magasabb lesz a szám, ha nem jön az utánpótlás.

(Hvg)

Exit mobile version