nlc.hu
Életmód

Pedagógushiány: több mint 15 ezer óvodapedagógusra és tanárra lenne szükség

Több ezer betöltetlen állás: nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket

Még véget sem ért a tanév, máris több ezer meghirdetett álláshely közül válogathatnak a pedagógusok országszerte.

A legfrissebb adatról az Eduline írt elsőként. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a valóság az, hogy több mint 15 ezer óvodapedagógusra és tanárra lenne szükség. És csak magasabb lesz a szám, ha nem jön az utánpótlás. Az érdekképviselet szerdai kerekasztal-beszélgetésére meghívta az oktatásért felelős minisztereket, de se Pintér Sándor, se Csák János nem ment el, utóbbi levélben sem válaszolt sem a szakszervezet, sem a híradó megkeresésére, írja az RTL.

Székek és padok egy üres osztályteremben

Véget ért a tanév, jövőre még kevesebb lesz a tanár (Fotó: Unsplash/Feliphe Schiarolli)

A pedagógushiány országszerte nagy probléma, szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon, az önkormányzat szerint ugyanis a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást. Nyugdíjba megy ugyanis 24 óvodapedagógus, így összesen 38-cal lesz kevesebb, mint amennyire szükség lenne a városban.

Szaktanárokból is egyre kevesebb van, a vidéki kisiskolák között egyre gyakoribb, hogy más szakos pedagógus tanít kémiát, fizikát. Erről bővebben ebben az interjúban meséltek még pályán dolgozó szaktanárok.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top