Így sminkel a színvak nő, aki fekete-fehérben látja a világot

nlc | 2022. December 18.
Attól, hogy nem látja a színeket, még nagyon is szeret öltözködni és sminkelni is.

Natasha Caudill egy ritka genetikai rendellenességgel, úgynevezett akromatopsziával él. Egy örökletes látászavarról van szó, melynek következtében olyan mértékben színvak, hogy gyakorlatilag fekete-fehrben látja a világot. Mivel Ukrajnából fogadták örökbe, és a biológiai családját nem ismeri, ezért nem tudja azt sem, kitől örökölhette a betegségét.

A fiatal nő 2019-ben indította el TikTok-oldalát, ahol rövid videókat oszt meg arról, hogy él együtt a színvakságával. Kedvenc témái közé tartozik a divat és a szépségápolás, mert bár a színeket nem látja, ettől még nagyon szeret öltözködni és sminkelni is.  Minden videóját közzéteszi színesben és fekete-fehérben is.

@natashac44 Replying to @mhacosplay88 hoping all the glitters at least sort of matched!! #foryou #colorblind #makeup #grwm #fyp #accessibility #blind #foryoupage @hipdot ♬ Golden - Harry Styles

„Abszolút szeretem a sminket és az öltözködést, és elkezdtem fekete-fehér szűrőt tenni a videókra, hogy az emberek lássák, hogyan sminkelek, hogyan vásárolok ruhát és hasonlók” – nyilatkozta az Allure magazinnak. – “Az emberek szeretik színesben is látni a sminkvideóimat, miután megnézték azokat fekete-fehérben.” 

Natashának mostanra több mint 1,3 millió követője van a TikTokon. Influencerként igyekszik felhívni a figyelmet a színvak vagy színtévesztő  emberek mindennapi életének kihívásaira. Az egyik célja péládul, hogy a kozmetikai márkák tegyék elérhetőbbé a termékeiket az ilyen rendellenességgel élők számára.

„A márkák előszeretettel használnak szórakoztató, furcsa neveket sminktermékeiken, de én  örömmel venném, ha a színek szokásos neveit is feltüntetnék. Mindig sokat segít, ha egy márka ezt is szerepelteti a terméken” – magyarázta. –  „Ha tudom, hogy a szempillaspirál, amit viselek, fekete és nem lila, sokkal magabiztosabbnak érzem magam.”

@natashac44 you don’t need to see color to enjoy makeup!! #foryou #color #makeup #routine #fyp @Ulta Beauty @sephora @ColourPop Cosmetics ♬ original sound - Natasha Caudill

A szíépségáplás és a divat mellett persze egy sor más témáról is posztol. Kíszített már videót többek között arról, hogy milyen színvakként bevásárolni, autót vezetni, vagy épp ki lehet-e rakni a Rubik-kockát.

Bár a követőitől többségében pozitív visszajelzéseket kap, azért őt is rendszeresen betalálják a trollok. Rendszeresen megkérdezik tőle, hogy mi a kedvenc színe, de előfordult, hogy azzal támadták, nem is lehet színvak, mert ilyen rendellenesség csak a férfiaknál alakulhat is. A negatív emberek azonban nem bizonytalanítják el: továbbra is a maga és sorstársai esélyegyenlőségéért küzd. 

„Azt hiszem, a videóim legfontosabb üzenete az, hogy nem kell ugyanúgy csinálnod a dolgokat, mint bárki másnak, ahhoz, hogy élvezd őket. Nem kell látnom a színeket ahhoz, hogy élvezhessem a szépségápolást, a vásárlást vagy a művészetet. Remélem, hogy az emberek felmismerik, hogy többféleképpen is élvezhetjük a dolgokat, és vannak módok arra is, hogy a dolgokat hozzáférhetőbbé és befogadóbbá tehetjük.”

Exit mobile version