Egy vezető tudós arra sürgette a brit minisztereket, hogy tiltsák be a nitritek használatát az élelmiszerekben, miután egy kutatás rávilágított a rák kialakulásának egyértelmű kockázatára, ha túl gyakran eszünk feldolgozott húst, például szalonnát és sonkát – írja a Guardian.
A belfasti Queen’s University tudósai azt találták, hogy a feldolgozott hússal táplált egereknél 75%-kal több rákos daganat alakult ki, mint a nitritmentes sertéshússal etetett egereknél.
Azt is megállapították, hogy a nitrittel szárított sertéshússal etetett egereknél 82%-kal több daganat fejlődött ki a bélben, mint a kontrollcsoportnál.
A kutatást végző Chris Elliot felszólította a brit kormányt, hogy a tanulmány fényében változtassa meg álláspontját a feldolgozott húsban található nitritekkel kapcsolatban. „Az új tanulmány eredményei még egyértelműbbé teszik a nitrittel teli, pácolt húshoz kapcsolódó rákkockázatot.
A nitrittartalmú szalonna és sonka mindennapi fogyasztása nagyon is komoly közegészségügyi kockázatot jelent.
A tanulmány megállapította, hogy a hasonló mennyiségű nitritmentes sertéshússal etetett egereknél nem nőtt a daganatok száma, ami tovább bizonyítja, hogy a vegyszerek fogyasztása jelentős hatással volt a rák kockázatára.
Dr. Brian Green a Nature folyóiratban megjelent jelentés egyik szerzője a következőket mondta: „A vizsgálatunk eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy nem minden feldolgozott hús hordoz ugyanolyan kockázatot a rák kialakulására, és hogy a nitrittartalmú feldolgozott húsok fogyasztása súlyosbítja a rákos daganatok kialakulását.”
A Nagy-Britanniában értékesített szalonna körülbelül 90%-a nitriteket tartalmaz, amit korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a bél-, mell- és prosztatarák kialakulásával. A vegyszert más húskészítményekben, például frankfurti kolbászban is használják.
Bár a 15%-ban nitrittartalmú feldolgozott húst tartalmazó étrend viszonylag magas bevitel, a kutatók azt sugallták, hogy eredményeik azt mutatják, még kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a közelmúltban közzétett egy frissített véleménytervezetet, amely szerint az élelmiszerekben található nitritek javasolt szintje egészségügyi aggályokat vet fel.
Eközben a francia kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy lehetőség szerint megszünteti a nitritek felhasználását az élelmiszergyártásban, miután a nemzeti egészségügyi hivatal júliusban közzétette azt a tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vegyszerek növelik a rák kockázatát.
Elliot hozzátette: „Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és a francia kormány követi a tényeket. Itt az ideje, hogy az Egyesült Királyság kormánya is megtegye.”
Meg kell jegyezni, hogy a nitritek fontos tartósítószerek, amelyek gátolják a káros organizmusok, különösen a botulizmusért felelős baktériumok szaporodását, ami önmagában életveszélyes.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a nitritek évente 32 000 bélrákos megbetegedést okoznak.