nlc.hu
Életmód

Galandféreg-fertőzés az emberi agyban

Férgeket találtak egy fejfájós férfi agyában

A floridai férfi kedvenc étele miatt kapta el a brutális fertőzést.

Sertésgalandféreg-petéket találtak orvosai egy floridai férfi agyában, miután hónapokig tartó, fájdalmas migrénről panaszkodott. A betegség esettanulmánya szerint az 52 éves férfi krónikus migrénje miatt kereste fel az orvosokat, miután négy hónapon át

Férgeket találtak egy fejfájós férfi agyában

erős fejfájás kínozta, ami nem reagált a szokásos kezelésekre

írta az American Journal of Case Reports nyomán a Gizmodo. Az orvosok koponya CT-vizsgálatot végeztek és ekkor fedezték fel a ciszta okozta elváltozások egyértelmű jelenlétét az agy mindkét oldalán. A további vizsgálatok megerősítették, hogy a férfi agya sertés galandféreg (Taenia solium) által fertőzött, ami neurociszticerkózist okozott. A sertésgalandféreg kétféleképp is megfertőzheti az emberi szervezetet. Ha lenyeljük a rosszul főtt a húsban – leginkább sertéshúsban – található lárva állapotú galandférgeket, azok a

beleinkben kifejlett élősködővé nőhetnek.

Ekkor már gyomor-bélrendszeri betegségek mellett súlycsökkenést is okozhatnak, bár hordozójuk gyakran tünetmentes. A férgek petéi kiürülnek a szervezetből, hogy sertéseket vagy más gazdaállatokat fertőzzenek meg, életciklusuk így elölről kezdődik. Ha azonban a peték emberi szervezetbe jutnak vissza, úgy a test különböző részein tokozódhatnak be – akár az agyban is. Az agyi galandféreg fertőzések a fejlett országokban ritkák, a trópusi országokban viszont sajnos annál gyakoribbak.

A szóban forgó férfi

nem járt külföldön és nyers vagy streetfood kaját sem evett.

Elárulta viszont, hogy gyengéje az enyhén főtt, nem ropogós szalonna, ami viszont könnyedén előidézhette a betegségét. Az orvosok szerint a férfi az elégtelenül hőkezelt szalonna fogyasztásakor szerezte galandférgeit, a második galandféreg-hullám pedig már saját szervezetéből jutott vissza a szájába.

A neurociszticerkózis legismertebb tünetei a rohamok, miközben rejtettebb neurológiai problémákat is okozhat. A tanulmány szerzői tehát azt javasolják az orvosoknak, hogy akut migrén esetén számoljanak a neurociszticerkózis lehetőségével, akkor is, ha a páciens nem járt a trópusokon.

A floridai férfinek végül szerencséje volt: miután szteroidokkal és parazitaellenes gyógyszerekkel kezelték, csökkent a fejfájása és a galandféreg-ciszták okozta agyi elváltozások is gyógyulni kezdtek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top