Itt a lista! Ezeket az ételeket soha nem fogyasztják a kardiológusok

nlc | 2023. Március 06.
Egy sor igen népszerű finomság is felkerült a szakorvosok szerint kerülendő fogások listájára.

A szívünk egészségének  megőrzésében fontos szerepet játszik, hogy lehetőség szerint kerüljük vagy csak nagyon ritkán fogyasszunk bizonyos érteleket. A Huffpost a legilletékesebbeket, kardiológus szakorvosokat kérdezett arról, pontosan melyek azok az ételek, amiket ők soha nem fogyasztanak és nem ajánlják azokat másoknak sem. A válaszaikat az alábbi galériában olvashatod.

Fánk

„A fánkokban megtalálható transzzsírok emelik a koleszterinszintet és a vércukorszintet, hozzájárulva a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke kialakulásához.” - Dr. Jayne Morgan, kardiológus

Bacon

„A szalonna a magasan feldolgozott vörös húsok egyik iskolapéldája, amely magas telített zsírtartalmú, és növeli a rossz koleszterint, vagyis az úgynevezett alacsony sűrűségű lipoprotein LDL-t, amely a szívroham és a stroke fokozott kockázatával függ össze. A szalonna feldolgozásának módja a sertéshús pácolása, ami általában sók, cukrok és nitrátok hozzáadásával jár. A nagy mennyiségű só vagy nátrium pedig növelheti a vérnyomást és a folyadékvisszatartást, ami miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért átpumpálja a testen. A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője is.” - Dr. Francoise Marvel, a Johns Hopkins Egyetem kardiológusa (Fotó: Getty Images)

Parizer

„Bizonyos szempontból a parizer egy szimbólum, mivel sok olyan dolgot tartalmaz, amit általában kerülni kellene, beleértve az erősen feldolgozott húsokat, amelyeknek nagyon magas a sótartalmuk, és amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával járnak együtt.” - Dr. James Udelson, a Tufts Medical Center kardiológus főorvosa (Fotó: Getty Images)

Rántott csirke

„Az egyetlen étel, amit ritkán eszem, az a rántott csirke. Az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát, mivel növeli a telített és transzzsírok mennyiségét a szervezetben.” - Dr. Sanjay Maniar, kardiológus (Fotó: Getty Images)

Steak

„Kerülöm a nagyon zsíros vörös húsokat, például az erősen márványozott steaket, mert nagyon magas a telített zsírtartalma. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a telített zsírsavak fogyasztása fokozza a a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.” - Dr. Leonard Lilly, a Brigham and Women's Faulkner Kórház kardiológus főorvosa (Fotó: Getty Images)

Máj

„A máj olyan vörös hús, amely rendkívül magas zsírtartalmú. Általában kerülöm a vörös húsokat, mert nagyon magas a telített- és a transzzsír-tartalmuk, és amellett, hogy a telített zsírok károsak a szívre, csontritkulást is okozhatnak.” - Dr. Eleanor Levin, a Stanford Egyetem kardiológusa (Fotó: Getty Images)

Margarin

"A margarin elméletben nagyszerű ötletnek tűnik, de valójában ugyanolyan ártalmas, mint a vaj - magyarázta dr. Harmony Reynold, a NYU Langone Health kardiológusa. - Azt tanácsolom a pácienseimnek, hogy amikor csak lehet, használjanak olívaolajat, akár tojásfőzéshez, akár pirítóshoz." (Fotó: Getty Images)

Reggeli kolbászkák

„Magas nátriumtartalmúak, amivel elősegítik a magasabb vérnyomás, emellett telített zsírokban gazdagok, amelyek növelik a koleszterinszintet. Ráadásul, mivel jóllakunk velük, az olyan ételek, mint a reggeli kolbászkák, kiszoríthatnak más, egészésgesebb ételeket.” - Dr. Elizabeth Klodas, kardiológus (Fotó: Getty Images)

Exit mobile version