nlc.hu
Életmód

Ezért kívánsz savanyú ételeket

Folyton savanyút kívánsz? Ezt üzeni a tested

Amikor olthatatlan vágy kínoz minket egy bizonyos ételtípus iránt, azzal gyakran üzenni próbál a szervezet. Ez van például, amikor savanyú dolgot ennénk.

Kétféle ember létezk: az egyik szereti a savanyúság levét és simán meg is issza, a másikat a gondolattól is kirázza a hideg. Ez ízlés dolga. De mi más oka lehet annak, ha egyszer csak ránk tör a vágy, hogy valami savanyú ételt fogyasszunk, lehetőleg azonnal?

Az első és legkézenfekvőbb ok a C-vitamin hiánya ilyenkor. Ez a vitamin nagyon fontos szerepet lát el a szervezetben, hiszen az immunrendszert támogatva segít a különböző fertőzések elkerülésében és növeli az ellenállóképességet. Ebből a vitaminból kell a legnagyobb dózis naponta a szervezetünknek, és mivel vízben oldódó vitaminról van szó, nem egyszerű túladagolni, mivel a felesleg kiürül a szervezetből. Egészséges, felnőtt embernek naponta 60-90 mg C-vitaminra van szüksége (aki beteg vagy dohányzik, annak sokkal többre), amit legjobb természetes formában, a táplálékainkkal bevinni. Kiemelkedő C-vitamin források közé tartoznak a citrusfélék, a papaya, a petrezselyem, a káposzta (a savanyú is), a paprika, a paradicsom, a salátafélék. Pro tipp: érdemes mindig tartani otthon citromot. Pár csepp egy pohár vízbe, bármilyen salátára vagy halas ételre jó ötlet. Az étel finomabb lesz, és még a C-vitamin háztartásodnak is tettél egy szívességet.

Ki ne szeretné a limonádét? (Fotó: Unsplash)

Ki ne szeretné a limonádét? (Fotó: Unsplash)

Akkor is előfordulhat, hogy megkívánsz valami savanyút, ha megterhelted a gyomrodat, vagy kevés a gyomorsavad és az emésztésednek szüksége van egy kis támogatásra. Nem véletlen például, hogy a zsíros, nehéz ételek mellé jól esik a savanyúság, és az sem, hogy a korhelyleves is – amit ugye másnaposságra előszeretettel ajánlanak – savanykás ízvilágú, hála a benne fő alkotóelemként szereplő savanyú káposztának, ami igazi csodaszer. Tele van ásványi anyagokkal, jót tesz az emésztésnek és segít a salaktalanításban. Ráadásul nem nagy szentírás elkészíteni házilag, máris mutatjuk a receptet.

Hozzávalók:

1 nagy fej savanyúkáposzta
só – kilónként 1,5-2 deka
egész bors

Ízlés szerint kerülhet még bele:

kapor
babérlevél
köménymag
borókabogyó
koriander

Elkészítés:

A káposzta torzsáját kivágjuk, a többit legyaluljuk, majd sóval rétegezve lerakjuk és jól lenyomkodjuk, hogy levet eresszen. Aki szereti, a rétegek közé tehet még a fenti fűszerek bármelyikéből. Érleléshez ugyanúgy választhatunk egy méretes dunsztos üveget, mintha kovászos uborkát készítenénk. Arra viszont ügyelni kell, hogy a káposztarétegeket úgy rakjuk bele az üvegbe, hogy maradjon a tetején hely. Erre a keletkező szén-dioxid miatt szükség lesz. Ha az üveget megtöltöttük, tegyünk rá egy kistányért valami nehezékkel, és szobahőmérsékleten tárolva szépen hagyjuk, hogy tegyék a dolgukat az alapanyagok. Körülbelül két nap múlva zavaros leve keletkezik, ezt öntsük le és pótoljuk sós vízzel (ne lepje el a káposztát, elég, ha az üveg feléig felöntjük). Aztán hagyjuk tovább érni lefedve, amikor eszünkbe jut, nyomkodjuk le egy kicsit. Cirka egy hét és kész is van a tuti házi immunerősítőnk.

Savanyú finomságok, amiket imádunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top