Gasztro

Egyszer megkóstolod, és örökre a rabja leszel – ismerd meg a Meyer citromot!

Hogy mi tart minket életben télen? A banán, az alma és a citrusok. Citrom, narancs, mandarin – őket már nem kell bemutatnunk, de a Meyer citromról feltétlenül beszélnünk kell. Az nem lehet, hogy kimaradjon az életetekből!

A legjobb dolog, ami egy téli sütivel történhet

Azt mindig is tudtuk, hogy ha a tél közepén valamilyen frissítő, egy picit is a nyárra emlékeztető ízre vágyunk, akkor egy lehetőségünk van: készítünk valamilyen citromos sütit. Mert persze ott az alma, a körte, a banán is, de azért tőlük nem várhatunk üde ízeket, bármennyire is finomak a belőlük készült sütik. Maradt tehát a citrom és a jobbnál jobb citromos sütik: piték, torták, kekszek. Nálam ki is alakult egy szép kis citromossüti-szett az évek során, amelyeket minden télen szépen végigsütöttem.

Pár éve aztán egyszer a kedvenc citromkrémes sütimet sütöttem épp, amikor észrevettem, hogy kicsit fura az a citrom, amit a férjem a boltból hozott. Más volt a színe és az illata is, de nem volt más otthon, így azt használtam fel – akkor még nem tudtam, hogy örökre megpecsételődött a süti sorsa. Soha olyan finom még nem volt korábban, mint akkor, és mert óriási sikere volt a sütinek, ezért azonnal nyomozni kezdtem, hogy kiderítsem, milyen fajta lehetett a csodatevő citrom. A boltban nem tudták megmondani, ők klasszikus citromnak hitték, de kis utánajárás után végül kiderült, hogy a fura citrom neve Meyer citrom, és egyáltalán nem véletlen, hogy olyan jót tett a sütinek. A Meyer citrom ugyanis a legjobb téli sütialapanyag, amit az utóbbi időben az igazi gasztrománok már „celebcitromként” emlegetnek. 

Frank Nicholas Meyerről kapta a nevét, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg – ezek között volt az ő tiszteletére elnevezett citromfajta is. Amerikában a 90-es években lett divatos. 

 

Ne kérdezd, csak keresd!

Január-februárban van a szezonja, ezért érdemes nyitott szemmel járni ilyenkor a piacon és a boltokban, és lecsapni egy nagyobb adagra, ha épp kapható. Ehhez azonban érdemes tudni, hogy pontosan hogy néz ki. Az a helyzet ugyanis, hogy az eladók nem mindig tudják, hogy micsoda kincs van a birtokukban, és sokszor a Meyer citromot is klasszikus citromként árulják. (Sőt, van, hogy fura színe miatt azt gondolják, hogy hibás áru, és leárazva próbálnak megszabadulni tőle, mert sem citromként, sem narancsként nem tudják eladni.) Pedig nem olyan nehéz felismerni. A Meyer citrom kb. akkora, mint egy citrom, színe azonban narancssárgásabb, alakja kerekebb, héja pedig fényesebb, simább, sokkal vékonyabb, mint a hagyományos citromé, és kicsit csúcsosodik a két vége.

Jellegzetes édeskés, fűszeres illatát egyszer kell megérezni, és aztán mindig tudni fogod, hogy Meyer citrommal van dolgod. Íze kevésbé savanyú, mint a klasszikus citromé, kicsit édeskésebb, lágyabb, picit narancsosabb – tényleg olyan, mintha a citrom és a narancs legjobb tulajdonságait gyúrták volna össze, és ráadásként még egy kis fűszert is adtak volna a képlethez. 

És egyszer csak mindenhez Meyer citromot használsz

Nem túlzás, tényleg így van. Ha te is a sütikkel kezdenéd, akkor legegyszerűbb, ha először készítesz belőle egy angol citromkrémet, amit aztán a különféle krémes süteményekhez fel tudsz használni. Megtöltheted vele a piskótát, kerülhet torta krémjébe és különféle pohárkrémekbe is, és persze a klasszikus francia citromtorta is nagyon finom Meyer citrommal. Isteni finom kekszeket lehet sütni Meyer citrom héjával ízesítve, de akár a császármorzsa vagy a túrógombóc tésztájába is reszelhetjük, azoknak is jót fog tenni. A kifacsart levét kis adagokban, mélyhűtőtasakban le is lehet fagyasztani. 

Hasonlóan a hagyományos citromhoz, a Meyer citromot is érdemes sós ételek ízesítésére is használni. Sőt, akár még bátrabban is. A Meyer citrom egyáltalán nem harsány, nem nyom el mást a savanyúsága, nagyon finom, selymes íze van, ami nagyon nagy pluszt ad még a legegyszerűbb ételhez is. Húsokhoz, halakhoz szuper egyszerű mártást készíthetünk, ha 2-2,5 dl tejszínt felforralunk, és fél dl alaplével addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd hozzáadunk fél dl Meyer citromlevet. Nálunk télen a salátaöntet is Meyer citrommal készül, és érdemes kipróbálni tésztákkal is, de akár leveseket, rizottókat is ízesíthetünk vele. 

Mi most a hétvégére néhány Meyer citromos sütireceptet hoztunk.

Meyer citromkrém

Hozzávalók:

  • 2 Meyer citrom héja
  • 3 Meyer citrom leve
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 12 dkg vaj

Lábasban összekeverjük a Meyer citromok levét, a lereszelt héját és a cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, és simára keverjük. Folyamatos kevergetés mellett (alacsony lángon) addig főzzük, amíg nem kezd el rotyogni. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Lehűtjük, és hűtőben tároljuk. 

Meyer citromkrémes pite

Meyer citromos pite

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es piteformához vagy 6 darab mini és 1 darab 36×13 cm-es piteformához)

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 250 ml frissen facsart Meyer citromlé
  • 2 citrom reszelt héja
  • 100 g cukor
  • 170 g vaj
  • 4 egész tojás
  • 4 tojássárgája

A habcsókhoz (meringue-hez):

  • 100 g kristálycukor
  • 50 g víz
  • 100 g porcukor
  • 100 g tojásfehérje

A recept az Ízből tíz blogon folytatódik. 

Meyer citromos keksz

Meyer citromos keksz

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tk. sütőpor
  • fél Meyer citrom reszelt héja és leve

A hozzávalókat egy tálba mérjük és összegyúrjuk, ha megvan, 1 órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, előkészítünk egy tepsit, amit sütőpapírral bélelünk ki, a masszából pedig golyókat formázunk, tenyérrel kilapítjuk, és a sütőpapírra helyezzük. 8-10 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihűlni. 

Meyer citromos császármorzsa

Meyer citromos császármorzsa

Hozzávalók:

  • 4 db tojás kettéválasztva
  • 12 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 Meyer citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál cukor
  • 4-5 dkg mazsola 

A tojások sárgáját kikeverjük a tejjel, a reszelt citromhéjjal és a liszttel. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk, és az így kapott tésztát serpenyőben kisütjük. Ehhez olvasszunk meg annyi vajat egy teflon palacsintasütőben, hogy vékonyan befedje a kerek formát.  Amikor a palacsintasütő már forró, akkor öntsük bele körülbelül egyujjnyi magasan a tésztát. Fedjük le, és körülbelül 2-3 percig süssük, majd falapáttal megemelve nézzük meg, hogy aranysárga-e már az alja. Ha igen, fordítsuk meg, és fedő nélkül süssük a másik oldalt is aranysárgára. Ha kész, falapáttal/fakanállal daraboljuk fel, végül szórjuk meg kristálycukorral, és még tegyük vissza pár pillanatra, hogy a cukor rákaramellizálódjon, közben néha rázzuk meg a serpenyőt, hogy mindenhol bevonja a darabkákat a picit ropogós réteg. 

Meyer citromos kalács

Meyer citromos kalács

Hozzávalók (egy kalácshoz):

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl teljes tej
  • 1 Meyer citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 120 g puha vaj
  • 60 g kristálycukor
  • 2-3 Meyer citrom reszelt héja
  • 1-1,5 teáskanál szárított levendulavirág

A sziruphoz:

  • 50 g kristálycukor
  • 1 Meyer citrom leve
  • 100 ml víz

A recept az Ízből tíz blogon folytatódik. 

Meyer citromos sütikockák

Meyer citromos sütikocka

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • csipet só
  • 7 dkg hideg vaj
  • egy tojássárgája a tészta megkenéséhez

A tetejére:

  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál frissen reszelt Meyer citromhéj
  • 6 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 1 dl citromlé (Meyer citromé)

A tésztához a hozzávalókat elmorzsoljuk (cukor, liszt, vaj, só), összegyúrjuk gyors mozdulatokkal, és egy 20×20-as sütőformába nyomkodjuk, betoljuk a sütőbe, és aranybarnára sütjük. Ha kész, gyorsan ráöntjük a tojássárgáját – ezt jól magába szívja, és így a teteje nem fogja átáztatni nagyon a tésztát.
A felső réteghez a cukrot a tojásokkal és a citromlével habosra keverjük, hozzáadjuk a sót, a citromhéjat és a lisztet, elkeverjük, és amikor megsült az alap, és már ráöntöttük a tojássárgáját, akkor ezt is ráborítjuk, és kb. 20 percig sütjük még.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top