Gasztro

A tökéletes hétvégi uzsonna: citromos, mandulás pite

Persze nem csak uzsonnára tökéletes egy ilyen illatos mandulakrémes-citromos pite, de simán beválik reggelire, vagy tízóraira is, de rögtön ebéd után is befalhatunk belőle egy-egy szeletet.

A piték amúgy is tipikusan tízórais, piknikes finomságok, hiszen ha nem túl folyós tölteléket választunk, be tudjuk csomagolni, dobozolni és mehet a piknikkosárba. Igazán könnyen és kevés alapanyagból el tudjuk készíteni, ehhez képest pedig nagyon finom ízorgiára számíthatunk.

Tökéletes ízkombináció

A mandula és a citrom tökéletes ízkombináció, kiemelik egymás erősségeit. A recept pedig azok számára is könnyen értelmezhető és elkészíthető, akik nem annyira jártasak a sütemények készítésében. A tészta egy omlós pitealap, amire kerül mindig a krém, majd a gyümölcs, vagy a különféle magvak. A krém lehet angolkrém, ricottás, sajtkrémes, vagy csokis–mogyorókrémes is. De ugyanilyen változatos lehet az alakja is, hiszen készíthetjük kerek, hagyományos piteformában és tepsiben is, felkockázva tálalva.

Citromos-mandulás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 10 g cukor
  • 300 g liszt
  • 150 g vaj
  • 1 citrom

Mandulás krémhez:

  • 2 tojás
  • 130 g cukor
  • 130 g vaj
  • 130 g darált mandula

Sima krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 25 g keményítő
  • 25 g liszt
  • 5 dl tej

Elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat keverjük el a vajjal és a cukorral, majd szitáljuk hozzá a lisztet és a citrom reszelt héját. Gyúrjuk össze és fóliába csomagolva legalább 1 órát pihentessük a hűtőszekrényben.
  2. A darált mandulát keverjük el a puha vajjal és a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat, hogy megkapjuk a krémet.
  3. A sima krémhez a tojásokat a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a keményítővel elkevert lisztet, majd folyamatosan kevergetve 2 merőkanálnyi meleg tejet. Majd az egészet visszaöntjük a tűzön forralt tejbe, és addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Fóliával szorosan lefedve hagyjuk kihűlni.
  4. A tésztát kinyújtjuk és egy kilisztezett, kivajazott formába egyengetjük, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük vaksütéssel (nehezékkel).
  5. Miután a nehezéket eltávolítottuk 180 fokra levesszük a hőmérsékletet, és a tésztába öntjük a két krém keverékét. 30 percig sütjük.
     

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top