Egyre több nő hal meg alkoholfogyasztás következményeiben

FEL | 2023. Augusztus 06.
Egy új tanulmány szerint egyre több nő hal meg az alkoholfogyasztás következményeiben.

A JAMA Substance Use and Addiction című folyóiratban publikált vizsgálat 1999 és 2020 között 605,948 alkohollal összefüggő halálesetet vizsgált meg, amelyek nem tartalmazták az alkoholfogyasztással közvetve kapcsolatos sérüléseket, gyilkosságokat vagy haláleseteket.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a férfiak között 2,88-szor valószínűbb az alkohollal kapcsolatos elhalálozás, mint a nők körében, ugyanakkor mindkét nemnél emelkedő tendenciát lehet megfigyelni.

Azt is megfigyelték, hogy a nők halálozási aránya gyorsabban növekedett, 14,7 százalékkal 2018 és 2020 között, a férfiaknál ez a szám valamivel kevesebb, 12,5 százalék.

Az ABC News Medical Contributor Dr. Darien Sutton elmondta a “Good Morning America” című műsorban, hogy fiziológiai különbségek vannak a férfiak és nők között az alkoholfogyasztás hatásai tekintetében, ami azt eredményezi, hogy a nők nem tudják olyan gyorsan lebontani az alkoholt, mint a férfiak.

A kutatás rámutat arra is, hogy amikor az alkoholt lebontja a szervezet, akkor az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim segítségével teszi meg. A nőknek általában kevesebb van ebből az enzimből, így nagyobb mértékben vannak kitéve a toxikus hatásoknak és a hosszú távú negatív következményeknek. Ez a májbetegséget, hasnyálmirigy-gyulladást, szívelégtelenséget, csökkent termékenységet, korai menopauzát, valamint magasabb kockázatot jelent a vastagbél- és mellrákra.

(Via)

Exit mobile version