Más a miénktől akár egészen eltérő országokat, kultúrákat felfedezni izgalmas dolog. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a nálunk megszokottól eltérő életmód, földrajzi adottságok, illetve higiéniai körülmények veszélyeket is rejtenek, különösképp ha táplálkozásról van szó. A Huffpost arról kérdezett szakértőket, hogy külföldi útjaink során – különösképp ha valamilyen távoli, egzotikus desztinációt keresünk fel – milyen ételektől és italoktól érdemes inlább óvakodni, ha el akarjuk kerülni a gyomorrontást, ételmérgezést. Az alábbi galériára kattintva soroljuk.
A nyers vagy majdnem nyers húsok és halak, például a véres steak, a sushi, vagy épp a ceviche fogyasztása növeli annak kockázatát, hogy baktériumok, paraziták vagy vírusok kerülnek a szervezetünkbe, hiszen nem tudhatjuk, hogy a hús honnan származik, milyen körülmények között és mennyi ideig tárolták, illetve pontosan milyen módon készítették el. (Fotó: Getty Images)
A csapvíz a világ számos országában nem alkalmas emberi fogyasztásra. Mivel a kórokozók szabad szemmel nem láthatók, ezért még a tisztának tűnő csapvíz sem feltétlenül iható. Utazás előtt tehát érdemes tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy a célországban mennyire biztonságos a csapvíz. (Fotó: Getty Images)
A friss gyümölcsökön, zöldségeken számos olyan baktérium tanyázik, mely megbetegíthet. A mosatlan, illetve a vékony héjú gyümülcsök a leginkább kerülendők. Ha az utazás során mindenképp gyümölcsre vagy zöldségre vágynánk, válasszunk valamilyen vastag héjú fajtát, mint a banán, a narancs vagy az avokádó, amit aztán ivóvizzel megmosva és meghámozva fogyasszunk! (Fotó: Getty Images)
A pasztőrözetlen tejtermékek, beleértve a sajtokat, a joghurtokat vagy a fagylaltot, veszélyes baktériumokat, például lisztériát, szalmonellát vagy E. coli baktériumot tartalmazhatnak. Az olyan tejtermékeket is érdemes elkerülni, amelyeket szobahőmérsékleten tároltak vagy kint hagytak, például a kávéhoz használt tejszínt. (Fotó: Getty Images)
Az utcai árusok által kínált ételek kóstolása népszerű módja a helyi konyhával való megismerésnek, azonban a biztonsági előírások és a higiéniai körülmények nem feltétlenül garantálják, hogy ezek fogyasztása nem okoz gyomorrontást, fertőzést. Ha semmiképp sem hagynánk ki a helyi street food különlegességeit, lehetőleg olyasmit válasszunk, ami frissen készült, nem áll ki tudja mióta a pulton és szemmel láthatólag is alaposan át van sütve! (Fotó: Getty Images)