Meglepő fordulat: jobban hidratál a tej, mint a víz?!

nlc | 2023. Szeptember 29.
Bár a kutatási eredmények eltérőek, az eredmény mégis meglepő. De vajon tényleg jobb szomjoltó a tej, mint a víz?

Az embereket régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy a napi folyadékbevitel biztosítására legalkalmasabb tiszta víz helyett/mellett milyen egyéb, egészséges és hidratáló alternatívák léteznek. Egyes kutatási eredmények szerint a tej jobb lehet, mint a víz, de az ezt alátámasztó tudományos bizonyítékok meglehetősen gyengék és nem általános érvényűek – írta Robert H. Shmerling, a Harvard Health Publishing szerzője.

(Fotó: depositphotos.com)

Shmerling a tej hidratáló hatásáról készült korábbi tanulmányok eredményeit összegezte cikkében. Egy 2007-es vizsgálat 11 önkéntes (öt férfi és hat nő) résztvevője például többször is addig edzett, amíg a dehidratáció jeleit nem tapasztalták. Minden alkalommal más-más folyadékkal rehidratálták szervezetüket, majd megfigyelték, hogy ezek milyen hatással voltak a vizeletürítésükre. Mivel a tejivást követően kevesebb vizelet távozott szervezetükből, mint a tiszta víz vagy egy bizonyos márkájú sportital után, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tej jobban hidratál.

Hasonló eredménnyel zárult egy 2016-ban publikált tanulmány is.  Egy harmadik, 2016-os vizsgálatba 72 jól hidratált férfit vontak be, akikkel különböző folyadékokat (vizet, teljes tejet, sovány tejet, sört, speciális rehidráló oldatot, teát, kávét, diétás kólát, cukros kólát, narancslét és sportitalt) itattak. A kutatók azt állapították meg, hogy a folyadékvisszatartás a tejfajták és a rehidráló oldat után bizonyult a legjobbnak.

A tudomány szerint a gyerekeknek jobb folyadékpótló a tej, mint a víz

„A gyerekek nagyon kiszáradhatnak az aktív mozgás közben, ezért különösen fontos, hogy két játék között pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget” – mondta a McMaster Egyetem szakemberei által készített tanulmány első számú kutatója, Brian Timmons.

„A tej sokkal jobban megfelel erre a célra, mint a sportitalok, vagy a víz, mert magas minőségű fehérjét, szénhidrátot, kalciumot és elektrolitokat tartalmaz” – idézte a szakembert a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportál.

(Forrás: itt és itt)

Exit mobile version