nlc.hu
Életmód

Ez a köze a tejnek a pihentető alváshoz

Ez a köze a tejnek a pihentető alváshoz

Tényleg jót tesz, ha lefekvés előtt elfogyasztunk egy pohár tejet? Különféle trükkök, praktikák vannak annak érdekében, hogy az éjszakai alvás pihentető legyen. Hogy a tej valóban segít, vagy csak mendemonda, annak utánajártunk!

Egészen biztos, hogy mindenkinek van egy-egy elalvást segítő tuti tippje, trükkje. Vannak, akik birkákat számolnak, mások olvasnak, vannak, akik le-fel mászkálnak a lakásban, hogy elálmosodjanak. Ezenfelül van olyan csoport is, amelyik a tejre esküszik, vagyis szentül állítják, ha lefekvés előtt megisznak egy pohár tejet, gyorsabban álomba szenderülnek.

Tudtad? Azok, akik a hátukon alszanak, kevésbé képesek ellazulni, sőt ez a pozíció a légutak elzáródásához és horkoláshoz is vezethet. A szakemberek szerint oldalt fekve tudunk a legkényelmesebben és legjobban aludni, de ez természetesen egyénenként változó lehet.

Tej és pihentető alvás

(Fotó: Getty Images)

Segít a tej vagy sem?!

A jó minőségű, pihentető alvás létfontosságú az általános egészségi állapotunk szempontjából. Az alvászavar, a rossz alvás tünetei közé tartozik többek között az ingerlékenység, a csökkent koncentrálóképesség és a fáradtság. De egy idő után kihat más szervekre is, lassulhat az anyagcsere és olyan krónikus betegségekkel is összefügg az alvászavar, mint a stroke, a cukorbetegség és a különböző szív- és érrendszeri problémák.

A triptofán és melatonin a két legjobb barátod a pihentető alvásért. A tej (és más tejtermékek) remek forrása a triptofánnak. Ez egy aminosav, amely elősegítheti az alvást. Különösen jól jöhet akkor, ha rengeteget hánykolódunk, mielőtt elaludnánk. Testünk természetesen nem termel triptofánt, ezért azt be kell vinni a szervezetbe, hogy élvezhessük az előnyeit. A triptofán elősegíti a szerotonin neurotranszmitter (a „jó érzés hormonja”) termelődését, és a nap végéhez közeledve melatoninná alakulhat át.

Tehát meg is van a válasz: a tej segít abban, hogy elaludjunk és az alvás pihentető legyen. Szóval mindig legyen kéznél egy pohár tej, mert ha nem tudunk aludni, akkor ez lehet a jolly joker.

Mi segíthet még? Érdemes alvást segítő illatokat használni a hálószobában, például a levendulaolaj kifejezetten az álom barátja. Elég, ha csak pár cseppet teszel belőle egy anyagdarabra az éjjeli asztalkádra, hogy észrevétlenül is segítse a relaxációt.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top