Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A nyugodt alvás titka: ezeket felejtsd el lefekvés előtt!

A pihentető alvásért te magad is nagyon sok mindent tehetsz! Hogy pontosan mit? Csak tartsd be a következő apró szabályokat!

A lefekvést megelőző órákban megalapozhatod a jó alvást, nincs is más dolgod, csak pár apró dologra figyelni.

Ne a tévé előtt aludj el!

Annyira kimerültnek érzed magad, hogy még a tévét sincs erőd kikapcsolni… Ismerős, igaz? Lehet, hogy abban a pillanatban jó ötletnek tűnik, de az éjszakád nem marad végig ilyen békés. Sokkal nagyobb esélyed van a nyugtalan alvásra, ha a tévé előtt alszol el, mintha lefekvés előtt picit meditálnál vagy olvasnál.

Tudtad? Alvás közben testünk átlaghőmérséklete csökken, míg kezünké és lábunké enyhén megemelkedik. Emiatt általában nehezebben alszunk el, ha szobánkban melegebb van. Épp ezért érdemes 15-23 Celsius-fok között tartani a szoba hőmérsékletét.

Tévézés helyett olvass!

Egy jó könyv megnyugtat, rendszerezi gondolatokat. Fontos viszont, hogy klasszikus, papíralapú könyvet olvass, ugyanis az e-könyvek mesterséges fénye gátolhatja az alváshormon, a melatonin megfelelő mennyiségű kiválasztódását.

Tedd le a telefont!

A legtöbb mai telefonnak LED-kijelzője van. Ezek az apró, alacsony energiafogyasztású, de nagyon erős fényforrások teszik lehetővé, hogy a telefon képernyőjét szorult helyzetben akár elemlámpaként is használhatjuk. Egy nemrég megjelent kutatási anyag szerint azonban ez a fény jelentősen ronthatja az alvás minőségét. Bármennyire is szereted esténként a közösségi oldalaidat böngészni, a nyugodt alvás érdekében a lefekvés előtti órákban jobb, ha leteszed a telefonod!

Apró praktikákkal elfelejtheted az alvászavart

A telefon nem a barátod lefekvés előtt. Fotó: getty

Kerüld a nehéz ételeket!

A zsíros ételek a nyugodt éjszaka legnagyobb ellenségei. Mit egyél, ha este megéhezel? Az alábbi élelmiszerek magas magnézium- és káliumtartalmuknak köszönhetően izomlazító hatásúak, hozzájárulnak az alvást elősegítő melatonin hormon termeléséhez:

  • banán
  • cseresznye
  • szőlő
  • mandula
  • méz

Hagyd az edzést!

Legalábbis késő este már ne eddz. Tény, hogy a rendszeres testmozgás a jó alvás barátja, a lefekvés előtti órákban azonban túlságosan felpörgeti a szervezetet, ezért egy kiadós edzés után nehezebb elaludni.

Használd a sötétítőt és a redőnyt!

Könnyebben elalszol, ha sötétség vesz körül: lefekvés előtt ne felejtsd el leengedni a redőnyt és behúzni a függönyt. Emellett fontos az is, hogy napközben elegendő fényhez juss, hiszen így a szervezeted nem fogja azt éjjel hiányolni.

Tudtad? Azok, akik a hátukon alszanak, kevésbé képesek ellazulni, sőt ez a pozíció a légutak elzáródásához és horkoláshoz is vezethet. A szakemberek szerint oldalt fekve tudunk a legkényelmesebben és legjobban aludni, de ez természetesen egyénenként változó lehet.

Tedd tiltólistára a kávét és a koffeintartalmú üdítőt!

Ha este, lefekvés előtt túl sok kávét, fekete teát vagy koffeintartalmú üdítőt – például kólát – iszol, akár órákon át próbálkozhatsz elaludni, nem fog sikerülni. Este inkább hagyd ki ezeket!

Figyelj az alvási periódusra!

A szakemberek szerint, ha hétköznapokon reggel hétkor ébredsz, akkor hétvégén is érdemes ebben az időben kelned, mivel az állandó „napirend” sokkal előnyösebb a szervezet számára. A hétvégi lustálkodás rányomhatja a bélyegét a hétköznapokra, hiszen könnyen összezavarodik a test bioritmusa.

Tipp: A rossz matrac megkeserítheti az estéket. Ahhoz, hogy kipihenten és frissen ébredj, szükséged van egy olyan ágyra, amelynek matraca kellőképp támasztja a hát izomzatát. Hogy megtaláld a tökéleteset, érdemes szakemberhez fordulni.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top