nlc.hu
Életmód
12 tipp a jó alvásért

12 tipp a jó alvásért

Éjszakánként nem tudsz rendesen aludni? Olvasd végig a 12-es listát és tudd meg, min kellene változtatnod! Mikor máskor, mint az Alvás Világnapján?

1. Ha éjszaka megébredsz, ne nézz az órára, aki ugyanis így tesz, az automatikusan elkezd számolni, tervezni, márpedig a test automatikusan reagál ezekre az aktivitásokra, éber lesz. Ezt elkerülendő, az ébresztőórát mindenki fordítsa a fal felé. 

12 tipp a jó alvásért

 
2. Éjszaka nassolni tilos, aki rászokik az éjszakai rágcsálásra, annak a szervezete rendszeresen követelni fogja az éjszakai nasiadagot. 

3. Ha éjszaka megébredsz, ne gyújts villanyt, a világosság felébreszt, megzavarja a belső órát.

4. A hálószobát a kényelem szellemében rendezd be, az se tároló, se dolgozószoba ne legyen, kötelező alapelv, hogy a helyiségben minden a pihenést szolgálja. Az ablakokat sötétítsd el, a televíziót pedig száműzd. 

5. Fontos, hogy a hálószoba hőmérséklete 16-18 fok között legyen, a nagy meleg zaklatott alvást eredményez.

6. Mindig ugyanakkor kelj fel! Akár hétvége van, akár hétköznap, érdemes minden nap ugyanakkor felkelni. Ezzel stabilizálható az alvási ciklus ritmusa. 

7. Az alvásra érdemes két órával a lefekvés előtt ráhangolódni: szellemi munkát végezni ilyenkor már nem szabad. Tévénézés, étkezés, olvasás, pakolás, vitatkozás, telefonálás: ezek mind olyan tevékenységek, amiket az ágyban “művelni” tilos, ezzel csak beindul a gondolkodás, ami akadályozza az elalvást.

8. Lefekvés előtt az intenzív sport is ártalmas, a szervezetnek ugyanis időre van szüksége, hogy lenyugodjon. 

9. Alvás előtt cigarettázni nem ajánlott, a nikotin felizgatja a szervezetet, ami megint csak akadályozza az elalvást.

10. Későn étkezni se jó, aki teli hassal fekszik le, az megint csak munkát ad a szervezetnek, a bélrendszer munkába lendül, amitől az alvás nyugtalanná válik. 

11. Bár az alkoholtól könnyebben megy az elalvás, a bortól és a sörtől sokkal éberebb lesz az alvási fázis második szakasza. De nemcsak az alkohollal van baj, a kóla, a kávé, a zöld-és fekete tea is felpörgeti a keringést, éberek leszünk tőle. Érdemes úgy számolni, hogy 4 órával lefekvés előtt ilyet már ne fogyassz!

12. Aki nehezen alszik, az találjon magának egy elalvási szertartást. A lefekvést megelőzheti egy séta, egy masszázs, egy gyertyafényes meditáció, a lényeg, hogy 30 percnél ne tartson tovább, de segítse az alvásra való ráhangolódást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top