Egészség

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyi fokban a legjobb aludni

Vitatkoznánk az eredménnyel, de a tudomány szerint ez az optimális hőmérséklet az alváshoz. Kitalálod mennyi?

Mindenkinek van egy egyéni elképzelése arról, mi a legmegfelelőbb hőmérséklet az alváshoz, ám az orvostudomány pontosan tudja a választ arra, hogy hány fokon kellene aludnunk, írta meg a 444.hu. A szervezetnek az a jó, ha alvás közben hűvös van. Azoknak, akik túl melegben alszanak, a kutatások szerint másnap magasabb a kortizolszintjük, vagyis stresszesebbek. Az is kiderült, hogy a páciensek a kórházakban azért alszanak rosszul, mert túl meleg van.

istock

Egy kutatás szerint alvászavaros emberek 16 fokban hosszabban, mélyebben aludtak, és másnap reggel koncentráltabbak voltak, mint 24 fokban alvó társaik. Az ember szervezetében éjszakára változások tapasztalhatók, ezek könnyítik az alvást: csökken a törzs és az agy hőmérséklete, a vércukorszint leesik, és lelassul a szívverés is. Egy meleg hálószoba viszont szembemegy ezzel a folyamattal. 

A Cleveland Clinic és az amerikai Nemzeti Alvásalapítvány azt javasolja, hogy éjszaka tartsuk a hálószobánkat 15,5-19,5 Celsius-fokon. Nemcsak az egyes emberek egészsége miatt fontos kérdés, hogy mennyire fűtjük fel a lakást, hanem azért is, mert a fosszilis tüzelőanyagok égetése nagyban hozzájárul a légszennyezéshez, ami évente több millió ember halálát okozza, a klímaváltozásról nem is beszélve – írja a 444.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top