Mindennapok

5 dolog, amit a boldog párok csinálnak lefekvés előtt

Az elalvás előtti pár óra kritikus a boldog párkapcsolat szempontjából.

Te mit szoktál csinálni lefekvés előtt? Befejezed még a munkád, megnézel egy részt a sorozatodból, vagy akár az ágyban is tévézel? Mindenkinek megvan a kialakult esti rutinja, ám ebből sokszor kimarad a kapcsolat ápolása és a házastárs.

Nem a napi rendszerességű szexre gondolunk, hanem a közös minőségi időre, ami elengedhetetlen a boldog párkapcsolathoz, főleg a gyerekek születése után. A szülővé válással ugyanis az együtt töltött idő értelemszerűen megcsappan, az esték már nem arról szólnak, hogy együtt főzünk vacsorát, és összebújva megnézünk egy jó filmet, hanem arról, hogy gyereket fürdetünk, mesét olvasunk, és örülünk, ha nem alszunk el altatás közben. Durván csökken az esély arra, hogy nyugalomban kapcsolódjunk életünk párjával. Ezért kell sokkal jobban értékelni azt az egy-két órát, ami a lefekvés előtt jut kettesben, és nem azzal tölteni, hogy nyomogatjuk a telefont, vagy külön-külön bámulunk valamilyen képernyőt.

Dr. Clinton Moore klinikai szakpszichológus szerint a boldog házasság egyik titka az, hogy ki kell használniuk a szülőknek az elalvás előtti pár órát, és rutinná kell tenniük a minőségi együttlétet. Mit csinálnak a boldog párok lefekvés előtt? A szakember pontokba szedte nekünk.

Tudatosan együtt vannak

Moore szerint döntés kérdése, hogy a gyerek elalvása után ledobjuk magunkat a kanapéra a tévé elé, vagy leülünk beszélgetni a párunkkal. Nem hajnalig tartó mélyinterjúra van szükség, csupán tíz percre, amikor meg tudjuk beszélni a napi történéseket anélkül, hogy a fejünkön ugrálnának a gyerekek. Nem kell megoldani a másik problémáit, csak meghallgatni a mondandóját.

párkapcsolat esti rutin szülők

Kép: iStock

Fizikai kontaktus

Ebben az esetben ez a szexet jelenti a legkevésbé, hiszen melyik szülőnek van arra ereje, hogy mindennap szexeljen? A testi intimitást nem az aktus őrzi meg, hanem az összebújás, a hátvakarás, a simogatás – az, amikor szeretettel érintjük meg a másik testét.

Egy időben fekszenek le aludni

Már amikor ez lehetséges, persze. Sok esetben van még bőven feladata a szülőknek a fektetés után, de azért ebben is tudatosnak kell lenni a szakember szerint, és egy héten többször is úgy kell alakítani az életet, hogy egy időben feküdjünk le aludni a párunkkal, mert eltávolodáshoz vezethet, ha folyton külön utakon járunk. „Azt javaslom, hogy hetente legalább háromszor egy időben menjenek aludni a párok, hogy a kapcsolatot erősítsék” – írja Moore.

Elteszik a kütyüket

Amikor együtt vagyunk, akkor legyünk együtt, ne a telefonokat, tableteket, gépeket nyomkodjuk. Moore egyenesen azt mondja, hogy egy ideális világban a kütyük soha nem juthatnának be a hálószobába, mert csak arra jók, hogy szétválasszák a párokat, és elvegyék tőlük a minőségi idő lehetőségét is.

Felállítják a határokat a gyerekeikkel szemben

Ez talán a legnehezebb lépés, mert gyakori, hogy a gyerekek átveszik az uralmat a szülői ágyban is. Ugyanakkor nekik is az a jó, ha a szülők párkapcsolata erős marad, ezért az ő érdekük is, hogy határokat húzzunk, és ne engedjük őket minden este az ágyunkban aludni. Nyilván bebújhatnak a szülők közé, ha rosszat álmodnak, de a hálószobánkat alapvetően úgy kell kezelni, mint a kettőnk szent területét, ahol gyereknek nincs helye. Mindenki aludjon a saját ágyában – érdemes ehhez tartani magunkat a párkapcsolat érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top