nlc.hu
Mindennapok

A sikeres házasság titkai

3 dolog, amit bárcsak elmondott volna anyám a házasságról

A szülők egyik feladata, hogy felkészítsék a gyerekeket arra, mi várhat rájuk egy párkapcsolatban. Ezt a három dolgot például érdemes elmondani a fiataloknak a házasságról.

Mitzi Bockmann életmód-tanácsadó írta le, mennyire hiányos információkat kapott az édesanyjától a házassággal kapcsolatban, pedig lehet, hogy ha a következő három dolgot tudta volna előre, máshogy alakult volna az élete – például nem vált volna el a férjétől. Azért osztotta meg a nagyvilággal a történetét, hogy tanuljunk belőle, és szülőként ne felejtsük ki ezeket a tudnivalókat a gyrekeink felvilágosítása során.

1. A szerelem számít

Bockmann 28 éves volt, amikor öt év együttélés után hozzáment a most már exférjéhez. Boldogok voltak, ismerték egymást, hasonló volt az érdeklődési körük, és abban az időben a baráti körből mindenki házasodott vagy gyereket szült. Mindezek miatt arra jutottak, hogy itt az ideje a házasságnak. Nem volt őrült szerelem köztük, csak az esküvő tűnt a következő helyes lépésnek. 18 évvel később a házasságuk romokban hevert. Barátként, szülőtársként, üzleti partnerként remekül tudtak együttműködni, de megszűnt köztük a párkapcsolat. A sikeres házassághoz persze nem csak szerelem kell és az sem garancia semmire, ha épp őrült szerelmesek vagyunk az esküvő pillanatában. Bockmann inkább csak arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ne azért házasodjunk, mert így tűnik helyesnek vagy most már itt az ideje és mindenki más is épp házasodik körülöttünk, mert annak nem biztos, hogy jó vége lesz.

Mi a sikeres házasság titka?

A sikeres házasság titkai (Kép: Getty Images)

2. A passzív-agresszív kommunikáció káros

Az egyik legfontosabb tanács a szakember szerint, hogy szokjunk le a passzív-agresszív kommunikációról és inkább válasszuk az egyenes, őszinte beszédet. Házasságban különösen nagy jelentősége van ennek, ha évtizedekig együtt akarunk maradni, hiszen csak így lehet megelőzni azt a temérdek tüskét, amit szerzünk az idők során egymástól. Bockmann is beleesett a passzív-agresszív gödörbe, ami nála azt jelentette, hogy ahelyett, hogy azt kommunikálta volna a férje felé, hogy mire van szüksége, inkább célozgatott, epés megjegyzéseket tett és megalázta a férfit. Utólag már látja, hogy ez leginkább azért történhetett meg, mert fogalma sem volt róla, hogy mire van igazából szüksége, ezért nem is tudott róla nyíltan kommunikálni a párjával. A passzív-agresszív kommunikáció aláássa a kapcsolatot, éket ver a párok közé, hiszen félni kell a másiktól, hogy milyen reakciót kapunk tőle, ami egyértelműen káros hatással van az házasságra, míg végül porig rombolja.

3. A történelem ismétli önmagát

Bockmann szerint tudat alatt ismételjük meg a szüleinktől látott párkapcsolati hibákat, és általában már csak későn vesszük észre, hogy azért ment tönkre a házasságunk, mert gyerekkorunkban rossz mintát láttunk magunk előtt. Magunkba szívtuk a szülők példáját és öntudatlanul is úgy viselkedünk, döntünk, kommunikálunk, ahogy tőlük tanultuk. A gyerekként tanult példa az életünk minden területére óriási hatással van, de a házasságban többszörös erővel jön elő. Ha erről felvilágosítanánk a gyerekeinket, Bockmann szerint rengeteg házasságot megmenthetne csupán az, hogy tudatosabban vizsgáljuk meg a saját reakcióinkat és döntéseinket.

A gyerekvállalásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top