nlc.hu
Horoszkóp

5 egyszerű gyakorlat a jobb alváshoz

5 egyszerű gyakorlat alvás előttre, amitől mélyebb lesz az álmod

Alvás közben rengeteg negatív és pozitív gondolat érlelődik a fejedben. Ha úgy ébredsz reggelente, hogy értéktelennek, céltalannak érzed magad már az ébredés pillanatában, változtatnod kell!

Amikor a legmélyebben alszol, a tudatalattid akkor is dolgozik. Megszűri, rendszerezi, álom formájában pedig akár teljesen értelmetlennek tűnő képekkel be is mutatja neked ezt a folyamatot. Ha a negatív gondolatok kerülnek túlsúlyba, pszichésen és fizikailag is romolhat az egészséged.
Az indiai spirituális tanítómester, Sadhguru tanácsai szerint elég öt egyszerű dolog, amire figyelned kell lefekvés előtt. Ezzel támogatod a testedet, és megmutatod az utat az elmédnek, segítve a helyes feldolgozást.

nő meditál

Fotó: Unsplash

1. Egyél 3-4 órával lefekvés előtt

Az utolsó étkezés legalább 3-4 órával a lefekvés előtt történjen. Természetesen az arany tej nem étkezés, sőt, azt az ájurvéda egyenesen alvás előtt javasolja fogyasztásra. A cél az, hogy az emésztésed már ne dolgozzon keményen, mire ágyba bújsz. Közvetlenül előtte ihatsz egy kis pohár langyos vizet.

2. Zuhanyozz le

Minden este zuhanyozz le, nem sokkal lefekvés előtt. Ne használj forró vizet! Ha bírod, és olyan évszak van, próbálhatod hideggel is, de a langyos víz megfelelő. Lehet, hogy némileg felfrissít, és pár perccel később alszol el. De ne feledd, a test hetven százaléka víz, és amikor lezuhanyzol, nem csupán a testedet tisztítod meg! A folyó víz megtisztítja belsődet, az elmét és a lelkedet is, lenyugtat. Lélegezz közben nagyokat, érezd a vízcseppeket a bőrödön.

3. Gyújts olajmécsest

Szerezz be olajmécsest, és égess benne természetes olajat. Szezámolaj, lenolaj, olívaolaj tökéletesen megfelel. Gyújtsd meg abban a helyiségben, ahol alszol, és hagyd a mécsest kialudni. Eközben végezheted a trataka nevű esti, tisztító szemjóga gyakorlatot. Próbálj meg szemrebbenés nélkül a lángba nézni, minél tovább. Majd dörzsöld össze a tenyeredet jó melegre, és puhán fedd be a szemed.

4. Végezz spirituális gyakorlatot

Jógikus légzőgyakorlatok, a pránajámák is tökéletesen ellazíthatnak, de végezhetsz egy rövid meditációt, OM mantra zengetést. Esetleg az ágyban ülve, vagy már fekve csináld végig az egyensúlyba hozó öt elem mudrát, amihez csak a kézfejeket szükséges mozgatnod.

5. Emlékeztesd magad

A tested, elméd, lelked folyamatos változásban van. Rengeteg tápanyag, folyadék, gondolat és érzés fut át rajta nap mint nap. Soha nem mondhatod, hogy ugyanaz az ember vagy, hiszen állandóan változol. Képes vagy a változásra, és képes vagy a tudatos változásra is! A lefekvés előtti utolsó néhány perces gyakorlatod, gondolatod legyen ez, a belégzéssel: „Nem vagyok egyenlő a testemmel” – a kilégzéssel: „Nem vagyok egyenlő az elmémmel”.

(via sadhguru)

Ezt olvastad már?

5 mudra az egészségért

Ez is érdekelhet mudra Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top