Súlyosan félrediagnosztizálta az orvos – csoda, hogy életben maradt

F.C. | 2023. Október 22.
Hazaküldték, ám pár órával később már életmentő műtétre volt szükség nála.

Majdnem belehalt a téves diagnózisba egy férfi a romániai Szatmár megyében. Az 56 éves beteg panaszt tett a szatmárnémeti kórház vezetésénél a sürgősségi osztály egyik orvosa ellen, miután egy felületes vizsgálat után hazaküldték, ám pár óra múlva már életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta – számolt be a foter.ro.

Hasi fájdalmakkal jelentkezett 11 nappal ezelőtt a szatmári kórház sürgősségén. Az egyik ügyeletes orvos megvizsgálta, majd azzal a javaslattal küldte haza, hogy menjen el gasztroenterológiai szakvizsgálatra. Ezenkívül görcsoldót írt fel neki. Pár órával később azonban már annyira fájt a férfi hasa, hogy a tasnádi kórházban kért segítséget. Onnan mentővel Szatmárnémetibe szállították, ahol azonnal megoperálták bélelzáródás miatt. Mint utólag megtudta, műtét nélkül meg is halhatott volna.

Augusztusban ugyancsak Romániában történt egy súlyos műhiba eset. Akkor egy román férfinek egy kerékpárbalesete során a combjába fúródott a letört fékkar, a kórházban azonban ezt nem vették észre, és az idegen tárgyat benne hagyva varrták össze a sebét. A szerencsétlen beteg 3 hétig szenvedett emiatt. Májusban pedig lezárult egy 9 éve húzódó, műhiba miatti kártérítési eset Romániában: 500 ezer eurót ítéltek meg annak a férfinak, akinek amputálni kellett a nemiszervét, mivel az elfertőződött egy hibásan felhelyezett hólyagkatéter miatt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version