Rabok a hóban, életveszélyes erdő, törött csontok: így mattolta meg az országot a havazás

Vad Rózsa | 2023. December 07.
Amikor pár évente leesik itthon valami hó, mindig kiderül, hogy havazás idején leginkább szavakban sikerül kezelni a helyzetet.

Amikor komolyabban havazik, megáll a fél ország. A havazás tétel igazolására csupán egyetlen példa: csütörtökön reggel Szob és a budapesti Nyugati pályaudvar között nemhogy késtek a vonatok, hanem hosszú ideig egymás után álltak a nyílt vasúti pályán, talán a tavaszra, vagy mondjuk Lázár János közlekedési miniszter varázspálcájának suhintására várva.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy egy csapadékmentes decemberi naphoz képest  csütörtökön tizedével több hívás érkezett a mentésirányításhoz reggel 10 óráig; a fővárosban 200, országosan pedig 750.

A segítségkérések közt vegyesen kértek mentőt

rosszullétekhez, balesetekhez és sérülésekhez mondta el Győrfi az Indexnek. A gyalogosok és biciklizők leginkább enyhébb, nyolc napon túl gyógyuló sérülések, például fejsérülés és törés miatt szorultak ellátásra. A reggeli hóhelyzet miatt a mentők is csak lassabban tudtak haladni. A reggeli első lépéseknél legyünk óvatosak, az idős emberek közlekedését pedig segítsük, mivel ők egy eséssel súlyos combnyaktörést is szenvedhetnek – figyelmeztetett Győrfi.

A magyar mércével mérve

rengeteg havat el is kell valakinek takarítani.

Mivel a hómunkásoknak nevetséges pénzeket fizetnek, nem is igen jelentkezik senki, úgyhogy egyre több helyen  fogvatartottakat vesznek igénybe a hó eltakarítására. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője, Makula György ezredes szerint országszerte segítenek a havas utcák megtisztításában. A főváros mellett Vácon, Márianosztrán, Miskolcon, Kaposváron, Sátoraljaújhelyen, Kecskeméten, Baracskán és Pálhalmán is több tucat rab végez hómentesítést.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a közterületek takarítása során fogvatartottak munkájára is igényt tartottak az önkormányzatok. A büntetés-végrehajtási intézetek idén is felkészülten várják az önkormányzati megkereséseket. A nagyrészt jóvátétel vagy munkáltatás keretében végzett jégtörés, utcaseprés és hóeltolás amellett, hogy a társadalom számára is hasznos tevékenység, segít a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedésében.

A városok mellett persze erdőn-mezőn is havazik,

ami kirándulásra csábít minden tél és hó szerető turistát. Mégis, gondoljuk meg jól, elindulunk-e az erdőt járni mostanában. A Pilisi Parkerdő igazgatósága például arra figyelmeztet, hogy az elmúlt napok havazása veszélyhelyzetet teremtett: a fákra rakódott vizes hó miatt ágak törhetnek le.

A múlt héthez képest nem javult a helyzet: mivel a havazást sajnos nem előzte meg fagy, az erdőtalaj felázott, ezért helyenként nagyobb fák is kidőlhetnek a hó plusz súlya miatt. Az erdészeti utak több helyen még gyalogszerrel sem járhatóak, ezért  kérik a kirándulni vágyókat, hogy most ne induljanak útnak.

Exit mobile version