nlc.hu
Szabadidő

Nagy havazások Budapesten

Kivagy már a hóesésen? Ilyen volt az 1987-es nagy havazás

Manapság már egy kis hó miatt is panaszkodunk, miközben régebben nem volt ritka, hogy a hóesés miatt leállt az élet.

Havazással érkezett meg a Mikulás, 15-20 cm is hullott egyes helyeken. Már múlt héten is kaptunk bőségesen a régóta várt hóból, csütörtök reggel a BKV-én is kifogott a rég nem látott téli csapadék. Persze hótakaró alatt ébredni nagyon romantikus (mármint nem szó szerint természetesen), de a késő járatok, vonatok, veszélyessé váló közlekedés miatt sokan panaszkodni kezdtek a hó miatt.

Pedig nem is olyan régen a tél része volt a havazás, más számított extremitásnak, mint manapság. Ilyen rendhagyó téli napnak számított 1987. január 12., amikor arra ébredt az ország, hogy szinte járhatatlanok az utak, három napig egyfolytában hullt a hó, és a több mint 100 éves hidegrekord is megdőlt. Milyen érzés lehetett ez vajon az Isaurát játszó Lucélia Santosnak, aki pont akkor látogatott Magyarországra, minden idők egyik legkeményebb telével szembesülve?

1987-es nagy havazás

Havazás 87-ben (Fotó: Fortepan / Vimola Károly)

A hegyeket 77 cm-es hó fedte, az ország legnagyobb részét 20-40 cm-es hótakaró borította, az utakon 2 méteres hótorlaszok is előfordultak. Az M7-es autópálya járhatatlan hósivataggá változott, volt buszsofőr, aki 12 órát vesztegelt az autóbuszban. Az elakadt gépkocsik százait láthatatlanná tette a hó.

Országszerte több száz település záródott el külvilágtól, több falu áram nélkül maradt. Az alapvető élelmiszerek is nehezen jutottak el a lakókhoz.

Kevesebben emlékezhetnek az 1963-as nagy hóesésre, de a Filmhíradó megőrizte az utókornak, milyen lehetett, amikor 60-70 centiméteres hó lepte a várost, a gyerekek pedig nadrágféken szánkóztak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top