nlc.hu
Család

Havazhat Mikulás napján

Havazással érkezik meg a Mikulás: van, ahol akár 15-20 cm hó is hullhat

Reméljük, nem olvad el gyorsan.

Ahogyan írtuk korábban, kicsi a valószínűsége annak, hogy fehér karácsonyunk lesz, de nagyon úgy tűnik, a Mikulás viszont havat is hoz majd a zsákjában, a napokban ugyanis előfordulhat hóesés.

Az Időkép szerint kedd reggel az agglomerációban és északon már előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, de legfeljebb 2, 3 centiméter friss hó hullhat.

A déli óráktól délnyugaton elered az eső, majd a csapadék északkelet felé terjeszkedik, estig főként a Dunántúl déli és keleti felén, illetve a Duna mentén eshet, a főváros környékén este gyenge ónos eső sem zárható ki.

Télapó sétál a hóban

Fotó: Getty Images

Szerdára virradóan a Dunántúlon dél felől újabb hullámban érkezik a csapadék: a kezdeti esőt átmeneti ónos eső, havas eső, majd havazás váltja fel, szerda reggel nagyjából a Tatabánya-Pécs vonaltól nyugatra ébredhetünk havazásra.

Napközben is főként az említett vonaltól nyugatra folytatódik a havazás, majd lassanként kelet felé terjeszkedik a csapadékmező, de a középső tájakon inkább eső, havas eső valószínű.

A Dunántúl nagy részén hosszú idő után így havazással telhet Mikulás napja, nyugaton, északnyugaton sokfelé vastagabb, 10-15 centiméteres hótakaró is kialakulhat, sőt a Bakonyban és a Kisalföldön akár 15-20 cm hó hullhat.

A csapadékzóna súlypontja csütörtökön kelet felé helyeződik, itt inkább eső, havas eső lehet a jellemző csapadékforma. A Dunántúlon a havazás fokozatosan megszűnik, viszont feltámad az északnyugatira forduló szél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top