nlc.hu
Szabadidő

Lesz-e fehér karácsony 2023-ban?

Nem sok esély van rá, hogy fehér karácsonyunk lesz idén

Egyre többször szállingózik a hó, ezért úgy döntöttünk, utánajárunk, van-e rá esély, hogy idén talán fehér lesz a karácsony.

A hóesés és fehérbe burkolózott táj olyan idillikus háttért ad a karácsonyi ünnepeknek, hogy nem véletlenül vágyunk minden évben arra, hogy fehér karácsonyunk legyen. Azonban, miután egészen ritka jelenség, évről évre csalódnunk kell: latyakos, szürke, sőt, fekete karácsonyaink szoktak lenni. Lehetséges, hogy idén esetleg mégis téli csodavilágban ajándékozzuk meg egymást?

Milyen lesz egyáltalán a tél?

Nem véletlenül alakultak ki az időjárást övező népi hiedelmek, megfigyelések. Így például egy egész évszakra levetíthető következtetéseket szoktak vonni bizonyos napok alapján – Orsolya napja (október 21.) például éppen egy ilyen alkalom. Ezt a dátumot elődeink nagy elvárásokkal ruházták fel: hitük szerint ugyanis az egész tél olyan lesz, mint amilyen időjárás volt, amikor az Orsik a névnapjukat ünnepelték.

Idén október 21-én meglehetősen jó idő volt. Sőt: egyenesen melegrekordok dőltek meg aznap. A Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 28,1 fok maximumhőmérsékletet mértek, míg Szeged belterületén 20,6 fokot, ami az országos minimum-hőmérsékleti rekordot döntötte meg. A fővárosban sem volt túlságosan hideg: csupán 16,2 fokig csökkent a hőmérséklet.

Ez alapján azt mondhatnánk, hogy egészen mérsékelt lesz az idei tél. És nem tévednénk. Kókai Ádám, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az nlc-nek elmondta, hogy bár ilyen hosszú távra nem lehet konkrét előrejelzéseket tenni (és a becsléseket is fenntartással kell kezelni), „a jelenlegi szezonális előrejelzések az átlagosnál enyhébb időt jeleznek (az utóbbi évek tendenciái alapján is ezt lehet mondani), de ez nem jelenti azt, hogy ne fordulnának elő az átlagosnál hidegebb periódusok.”

Fehér karácsony

Lehetséges idén a fehér karácsony? (Fotó: Dougal Waters/Getty Images)

Mi a helyzet a karácsonnyal?

Két fontos népi megfigyelés kapcsolódik a karácsonyhoz és az ünnepekkor lehetséges havazáshoz.

Az egyikben Márton napját (november 11-ét), kell megfigyelni, miszerint

Ha Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.

Ezen a szombaton idén egy teljesen átlagos novemberi időjárást tapasztalhattunk: borús volt, szürke, csapadékos és szeles. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hőmérséklet a sokévi átlag körül, 10 fok közelében alakult. Azonban a Kékestetőn elkezdett szállingózni a hó. Bár a „lúd nem járt jégen”, „vízben sem poroszkált”, így Márton napjából viszonylag nehéz volt megállapítani, milyen időjárást is hoz nekünk majd az idei karácsony.  

Ezért ilyenkor Katalinhoz kell fordulni. A leghíresebb népi hiedelem a

Ha Katalin kopog, karácsony locsog.

Tehát ha november 25-én havas, hideg időnk van, akkor karácsonykor már csak a latyakra számíthatunk. Illetve egy másik időjósló mondás is tartozik a Katalinokhoz, ami pedig úgy hangzik: „ha Katalin fényben fürdik, a karácsony lében úszik”. Eszerint a napsütéses november 25-e borult, esős karácsonyt hoz, míg, ha a fordítottja történik, szép, napos időnk lehet az ünnepekkor.

Ahogy te is érzékelhetted, döbbenetesen hideg volt szombaton. Az OMSZ mérései szerint a szezon leghidegebb reggelére ébredtünk most november 25-én, a Nógrád megyei Zabarban -10,5 °C-ot mutatott a hőmérő. Emellett leesett az első, centiméterekben is mérhető hó is. Így ezek alapján biztosan mondhatjuk, hogy Katalin kopogott, így valószínűleg enyhe karácsonyunk lesz. De mivel nem fürdött fényben a szombat, ezért esélyes, hogy talán a napsütésből kapunk egy picit.

Mint ahogy azt fentebb is írtuk, jelezzen akármit is Márton vagy Katalin, a meteorológusok szerint teljes bizonyossággal most még nem lehet megállapítani, hogy lesz-e fehér karácsonyunk. Kókai Ádám azonban elmondta, hogy ugyan „előfordulhat, de nem ennek van nagyobb esélye, hanem inkább a hómentes ünnepnek”. Hozzátette, hogy „hazánkban amúgy sem tekinthető a fehér karácsony gyakorinak”.

Karácsonyi csoda lenne a hótakaró

Az OMSZ 2021-es tanulmánya alátámasztja, hogy Magyarország nem a fehér karácsony hazája. A statisztikájuk szerint az elmúlt 70 évben összesen tízszer volt igazi, fehér karácsonyunk. Legutoljára több mint két évtizede, 2002-ben. Persze, az eggyel többször megesett, hogy legalább az ünnep egyik napján szállingózott némi hó, azonban hótakarót nem érdemes várni.

Nem véletlenül: december eleve nem a legjobb hónap a hóesés tekintetében, inkább január-február szokott elég hideg hónap lenni az időjárási jelenséghez. Ez sajnos mindig is így volt, nem feltétlenül a klímaválság hibája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top