nlc.hu
Szabadidő

Statisztika a fehér karácsonyról

Lehangoló statisztika: lehet, hogy végképp ideje elfelejtenünk a fehér karácsonyt

Tanulságos és látványos adatokat közölt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

December közepe van, azaz, ha nem is nagy pontossággal, de ilyenkor kezdik el óvatosan megjósolni a meteorológusok, lesz-e hótakaró, vagy legalább némi szállingózás után maradó latyak karácsonykor. A kollektív drukkolás, hogy idén végre legyen fehér karácsony, évszázados szokás – pedig lehet, hogy ideje lenne elengedni.

A rossz hír az, hogy úgy tűnik, idén sem lesz fehér karácsony, legalábbis az Országos Meteorológiai Szolgálat most csütörtöki előrejelzése erre enged következtetni. Csapadék ugyan várható Budapesten, 23-án és 24-én, de ez valószínűleg nem hó lesz, hiszen a nappali hőmérséklet jóval nulla fok felett lesz, azaz, ha hó is esik, biztosan nem marad meg.

Karácsony, tél, hó

Fotó: Neményi Márton

Az OMSZ egyébként pár napja közölt egy látványos statisztikát és egy olvasmányos tanulmányt a fehér karácsonyról és annak kultúrtörténetéről. A lényeget, azaz az illusztrációt mutatjuk – az egyszerűség kedvéért maradunk Budapesten, de minden nagyobb város statisztikáit végig lehet nézni ezen a linken –, amiből az derül ki, hogy

az elmúlt 70 évben összesen tízszer volt igazi, fehér karácsonyunk.

Azaz ennyiszer volt az ünnep mindhárom napján hó. Legutóbb ráadásul nagyon régen, 2002-ben volt erre példa, igaz, azóta nyolc olyan év is volt, amikor az ünnep legalább egyik napján esett legalább egy kicsi hó.

Fehér Karácsony

Forrás: OMSZ

Tanulmányában az OMSZ leírja azt is, hogy ebben nincs semmi meglepő, decemberben havat várni eleve nem a legjobb ötlet, hiszen az igazi hidegek januárban, februárban jönnek, és ez mindig így volt, nem feltétlenül a klímaválság hatása. Még arra is kitérnek, hogy az egész fehérkarácsony-mítoszt eleve Dickens találta ki (és vette át aztán a szórakoztatóipar, beleértve az összes karácsonyi filmet), szóval lehet, hogy tényleg ideje leszámolni vele. (Mármint a mítosszal.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top