Nőket is besoroznak mostantól az ukrán hadseregbe

Vad Rózsa | 2023. December 19.
Általános mozgósítás következhet Ukrajnában, sokkal kevesebben kaphatnak felmentést.

Az ukrán nemzetgyűlés elé került az általános mozgósításról rendelkező törvényjavaslat. Jóváhagyása esetén a jelenleginél sokkal kevesebb ember kaphat mentességet a háború alólírja a 444. A mozgósítás 25 és 60 éves kor között szinte mindenkire vonatkozik majd, a 18 és 25 év közöttiek számára pedig három hónapos kiképzést írnak elő. 

Sorozáson kell részt venniük a nőknek is,

számukra is kötelező lesz a kiképzés és őket is behívhatják, ahogyan a férfiakat. Az ukrán hadseregben önkéntes alapon eddig is szolgáltak nők. Hivatalos adatok szerint 42 ezren, közülük ötezren frontszolgálatot teljesítenek, vannak női kiképző táborok is. A katonanők elvileg mindent csinálhatnak, amit a férfiak,

géppuskás, mesterlövész és harckocsizó is van köztük.

Nők harctéri szolgálaton ezután is csak önkéntes alapon vehetnek részt. Nem lesz jogosult halasztást adni a rendőrség, a Gazdasági Biztonsági Hivatal, és a büntetés-végrehajtás sem. A szolgálat alól mostantól csak a legalább három gyermeket nevelők, a fogyatékkal élő gyermekek szülei, a korábban hadifogságot elszenvedők, vagy

a háborúban közeli rokonaikat elvesztők mentesülhetnek.

A gyermekes házaspárok közül csak az egyik fél lesz hadköteles, ők egymás között dönthetik el, melyikük vonuljon be. A háború előtt 41 és félmilliós Ukrajnában nehezen megy a toborzás, ami az elhúzódó háború miatt egyre nagyobb gond. A 145 milliós Oroszországban havonta húszezren vonulnak be, mert a koldusszegény nem orosz nemzetiségűek az átlagfizetésük háromszorosát kapják meg zsoldként.

A jelenlegi ukrán toborzási rendszer nagyon korrupt,

leginkább azoknak kell a frontra menniük, akiknek nincs pénzük vagy kapcsolataik. Nők az orosz hadseregben is szolgálnak, az orosz honvédelmi miniszter állítása szerint 1100-an vettek részt idáig az Ukrajna elleni agresszióban. Nagy részüket a női börtönökből sorozták be.

Exit mobile version