Így hívják a legtöbb mai harmincast

Bagaméri Viki | 2023. December 30.
A névadási szokásokat illetően is nagyot fordult a világ az elmúlt 30 évben: sok, akkor felkapottnak számító lány- és fiúnév mára eltűnt a süllyesztőben.

A lánynevek között kirobbanthatatlannak tűnő csúcstartó Hanna, Léna és Zoé évtizeddel ezelőtt még a közelében sem járt a legnépszerűbb nevek Top100-as listájának, míg a fiúknál most listavezető Dominik csak a 91. helyig jutott.

A jelenleg ezüstérmes Olivér az 58. volt a legnépszerűbb férfinevek között, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló Levente a 43. helyen állt anno.

Top nevekből sereghajtók

Az itthon anyakönyvezhető keresztnevek listája hónapról-hónapra bővül, arról pedig, hogy a szülők által kérvényezett új nevek bekerülnek-e a hivatalosan elfogadott utónevek közé, a Nyelvtudományi Intézet Névtanácsának munkatársai döntenek alapos mérlegelést követően.

A hivatalos listában a jelenlegi adatok szerint 2600 női név szerepel, a kisfiúknak pedig 1953 jelölt közül kell megtalálni a befutót a névkereső szülőknek. Összesen tehát 4553 utónév adható ma Magyarországon, 30 évvel ezelőtt viszont jóval csekélyebb volt a választék. Az akkor top neveknek számítók közül mára többől sereghajtó lett, sőt olyan is van, amelyik teljesen eltűnt a TOP100-ból.

Nézzük, mely lány- és fiúnevekbe szerettek bele akkor a kisbabát váró szülők!

30 éve népszerű nevek
30 éve népszerű nevek (1)
30 éve népszerű nevek (2)
30 éve népszerű nevek (3)
30 éve népszerű nevek (4)
30 éve népszerű nevek (5)
30 éve népszerű nevek (6)
30 éve népszerű nevek (7)
30 éve népszerű nevek (8)
30 éve népszerű nevek (9)

Nyitókép: Getty Images – Fayethequeen

Exit mobile version