Kutyakalauz: ezek a legagresszívebb és legjámborabb fajták

S. Z. | 2024. Április 11.
Ha kutyát szeretnél, fontos tisztában lenni azzal, milyen habitusú négylábú kedvencet fogadsz be az otthonodba, és mennyire agresszív az adott fajta.

Ha eldöntötted, hogy kutyát szeretnél, akkor elsőként végig kell gondolni, hogy milyen körülmények közé érkezne a négylábú kedvenc, és számunkra milyen tulajdonságok fontosak. Aztán következhet a különböző kutyafajták megismerése, mert nemcsak méret és mozgásigény, hanem engedelmesség és alkalmazkodóképesség terén is óriási eltérések lehetnek.

Mielőtt a kutyát háziasították volna, az élelemtől kezdve a területig mindenért harcolniuk kellett, így az agresszió elengedhetetlen volt a túléléshez. Azóta számos jámbor, családi fajtát kitenyésztettek, míg mások jobban megőrizték agresszív tulajdonságaikat. Mindkét csoportnak megvan a maga helye, hiszen ami egy kisgyerekes családnak tökéletes választás lehet, nem biztos, hogy a legjobb őrző-védő feladatokra. A legfontosabb, hogy a leendő kutyatulajdonosok tisztában legyenek azzal, hogy milyen habitusú kutyát fogadnak be az otthonukba.

Íme 5-5 kutyafajta, amelyekre a legkevésbé és a leginkább jellemző az agresszió!

labrador retriever

A labrador retriever minden bizonnyal azért a világ legnépszerűbb kutyája, mert ebből a fajtából szinte teljesen hiányzik az agresszió. A legnagyobb veszély, ami fenyegethet náluk, a legfeljebb az erőteljes arcnyalogatás (Fotó: Unsplash)

Cavalier King Charles spániel

Kölyökkutyaként a Cavalier King Charles spánielt összetéveszthetnénk egy puha plüssjátékkal. És ha jól bánnak velük, nagyjából a plüssökhöz hasonló veszélyt jelentenek az emberre (Fotó: Unsplash)

golden retriever

A golden retrieverre nagyjából ugyanaz igaz, mint ami az unokatestvérére, a labrador retrieverre. Eltekintve attól, hogy fogzáskor szívesen rágcsálja gazdáját, ennek a fajtának a legfőbb tulajdonsága a szeretet és az odaadás (Fotó: Unsplash)

fekete újfundlandi kutya

A hatalmas újfundlandi a szelíd óriás kutyakalauzba illő definíciója. Agresszivitásuk hiánya miatt „bébiszitter kutyának” is nevezik őket, mivel szelíd természetüknek köszönhetően nagyon jól kijönnek a kisgyerekekkel (Fotó: Wikipedia)

basset hound

Az agresszivitáshoz komoly mennyiségű energiára van szükség, amire a közismerten lusta basset hound nem szívesen pazarolja a tartalékait, hacsak nincs igazán szükség rá (Fotó: Unsplash)

Csivava

Most pedig jöjjenek azok a kutyafajták, amelyeknél a legnagyobb valószínűséggel mutatkoznak az agresszió jelei. A kiskutya szindróma klasszikus példája a csivava, amelynek apró a teste, de hatalmas az öntudata. Nem ritkák a rendszeres, kiszámíthatatlan agressziórohamok, ami azt jelenti, hogy nem jó választás kisgyermekes családok számára (Fotó: Unsplash)

Német juhászkutya

Az agresszió nem mindig rossz dolog egy kutyában – a német juhászkutya temperamentuma azt jelenti, hogy kiválóan alkalmas szolgálati-, rendőrségi- és őrző-védő kutyának. Bár nem érdemes vele ujjat húzni, ha az agressziót a megfelelő módon irányítjuk, nagyszerű házi kedvenc lehet, aki biztosan megvédi szeretett családját (Fotó: Unsplash)

rottweiler

Bár a rottweiler agresszivitásáról szóló híresztelések kissé igazságtalanok, ez egy olyan kutyafajta, amely potenciálisan agresszív lehet. A kutya neveltetése kulcsfontosságú, és egy jól képzett rottweiler egy tapasztalt gazda mellett nyugodt és szeretetteljes eb lehet, de ez a fajta nem kezdőknek való (Fotó: Unsplash)

Csaucsau kutya

A csaucsau egy olyan fajta, amelyet lehetőleg csak tapasztalt kutyatartó válasszon. Domináns személyiséggel rendelkezik, és amikor ennek érvényt akar szerezni, az könnyen agresszióba fordulhat (Fotó: Unsplash)

Tacskó

Kérdezz meg egy tacskó gazdáját, valószínűleg el fogja elárulni, hogy imádott kutyusa nem éppen a legkönnyebb természetű házi kedvenc. A tacskók köztudottan erős egyéniségek, és nem zárkóznak el a vicsorgástól és morgástól, ha nem kapják meg, amit akarnak (Fotó: Unsplash)

Meg kell jegyezni, hogy mindig vannak olyan kutyák, amelyek a fajtájukhoz képest szokatlanul viselkednek, valamint ne feledjük, hogy bizonyos helyzetekben minden kutya képes agresszívvá válni.

Exit mobile version