nlc.hu
Életmód

Gyerekbarát kutyafajták

Ez a 9 kutyafajta imádja a gyerekeket

Bizonyos kutyafajták nemcsak megtűrik maguk mellett a gyerekeket, de kifejezetten élvezik a társaságukat. Mutatjuk, kikről van szó!

A család négylábú tagját kiválasztani nem egyszerű döntés, főleg nem akkor, ha gyerek is van a képben. Mert bármennyire is tudatosan neveljük csemeténket arra, hogy bánjon egy házi kedvenccel tisztelettel, a kutyán is múlik, hogy mennyire viseli jól az aprónépek közeledését. A jó hír az, hogy vannak fajták, akiket kifejezetten családbarátként emlegetnek viselkedésük és intelligenciájuk miatt, mutatjuk, kik ők. Azonban, mielőtt úgy ítélnéd meg, hogy mindenképp szükséges kutya a házhoz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Belefér 10-15 év napi szintű elkötelezettség az életetekbe?
  • Lesz elég idő az állat gondozására?
  • Lesz, aki vigyázzon rá hosszabb út alatt? (Ha nem megoldható, hogy veletek menjen.)
  • Milyen a család energiaszintje?
  • Tudjátok biztosítani a megfelelő ápolást, ellátást és az állatorvosi vizsgálatokat?
  • Van más házi kedvenc a házban?
  • Allergiás valamelyik családtag a kutyaszőrre?

Figyelem!

A kutya nem játék, ami eldobható, ha ráuntunk. Felelős döntés, akár örökbefogadásról van szó, akár vásárlásról. Ennek alapján ítéld meg, tényleg kész vagy-e felelősséget vállalni egy állatért.

Golden retriever

Magabiztos, okos, hűséges és nem utolsósorban nagyon kedves kutya. Az agresszió szikrája sincs meg benne, sőt, kifejezetten türelmes, ezért ideális családkutya. Amit érdemes figyelembe venni ennél a fajtánál, hogy nagy a mozgásigénye, és imád játszani is, így azok számára ajánlott, akik ezeket a feltételeket napi szinten teljesíteni tudják felé. A golden retriever egyébként egy ragaszkodó, engedelmes fajta, már az első pillanattól kezdve azon dolgozik, hogy a közösség részese legyen. Ő nem háziállat, hanem családtag, akit általában a gyerekek is imádnak.

Golden retriver

Fotó: Getty Images/Koh Sze Kiat

Labrador retriever

Nem meglepő, hogy a gyerekbarát ajánlásokban mindig szerepel, ugyanis a labrador – akárcsak a golden retriever – türelmes, megbízható jószág, akiben a védelmezőösztön is megtalálható. Emellett nagyon intelligens, könnyen képezhető, játékkal egyszerűen motiválható állatról van szó. Ismét egy olyan fajtáról beszélünk, aki sok mozgást igényel, ezért fontos meggyőződni róla, hogy ezt meg tudjuk adni a számára. A labrador másik nagy előnye, hogy szinte minden emberrel és állattal kijön, így akár másik kutya vagy macska mellé is jó választásnak bizonyul általában.

Labrador retriver

Fotó: Getty Images/Rawlstock

Uszkár

Az uszkárok népszerűsége az elmúlt években rohamosan emelkedett, aminek az az oka, hogy pici, kompakt kutya lakásba, de okos, engedelmes és hihetetlenül gyengéd is. Vérmérséklete nyugodt és kiegyensúlyozott, emellett hűséges típusról van szó, aki szeret a gazdái kedvére tenni. Az uszkárok köztudottan nagyon keveset vedlenek, így olyan családba is ideálisak, ahol valaki allergiával küzd. A fajtából elérhető normál vagy miniatűr változat, és bár van némi eltérés a személyiségjegyekben, alapvetően mindkét méret igazán emberbarát.

Uszkár

Fotó: Getty Images/dragon for real

Ír szetter

Az ír szetter családi kutya. Ez nem túlzás, ő annyira szeret az embereivel lenni, hogy utálja, ha magára hagyják, cserébe viszont azzal kompenzál, hogy igyekszik a legjobban viselkedni, ha velük lehet. Energikus, játékos állatról van szó, aki kifejezetten élvezi a gyerekekkel való bandázást, ugyanis legalább akkora hőfokon ég, mint ők. Okos fajtáról van szó, aki könnyen tanítható, és azért is ideális, mert az idegenekkel is jól kijön. Ha a gyerekekhez bárki átmegy játszani, az ír szetter farokcsóválással fogja köszönteni, mert rendkívül barátságos természet. A bundája ápolást igényel, így ezzel érdemes számolni.

Ír szetter

Fotó: Getty Images/Anita Kot

Vizsla

Alapvetően a vizslát kajla fajtának szokták bélyegezni, de ez pusztán abból adódik, hogy a mozgásigénye hatalmas. Aktív és energikus, néha kicsit tolakodó, de a légynek sem tudna ártani, szelíd, hűséges és nagyon ragaszkodó. Következetességgel pedig könnyen engedelemre tanítható, tehát minden szempontból tökéletes választás egy gyerekes családnak. Bónusz, hogy rövid szőre miatt a bundája meglehetősen kevés odafigyelést igényel.

vizsla

Fotó: Getty Images/By Anna Rostova

Újfundlandi

Az újfundlandit bébiszitternek is szokták nevezni, mert végtelenül szereti a gyerekeket és embereket, és megszégyenítő óvó-védő természettel bír. Bár méretét tekintve sokakat elrettenthet, de ennyire gyengéd, kedves, türelmes kutyafajta kevés van, ő az ebek Teréz anyája. Az újfundlandi igényli, hogy tanulhasson, igazi feladatorientált négylábú, ezért megköveteli a megfelelő stimulációt. Ha ezt nem tudjuk megadni neki, könnyen elunja magát. A fajta termetét, erős nyáladzását és vedlését a négy fal között nehéz elviselni, de ő nem az a házőrző eb, akit kicsaphatunk a kertbe. (Egyik fajta sem, ha már itt tartunk.) Igényli a család közelségét, vagyis mérlegelni kell, mennyire tudjuk a vele járó kellemetlenségeket menedzselni.

Újfundlandi

Fotó: Getty Images/Anita Kot

Bullterrier

Sem a bulloknak, sem a terriereknek nincs túl jó sajtójuk, ám a bullterriert kifejezetten társkutyának tenyésztették, aki barátságos mindenkivel, legyen szó gyerekről vagy felnőttről. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne huncut, de az abból adódik, hogy nem kap elég figyelmet. Megfelelő mennyiségű törődés mellett, ha mentálisan és fizikálisan is napi szinten fárasztva van, egy elképesztően játékos és szeretetéhes kutyát tudhatunk magunkénak, akinek még a szőrzetét is könnyű gondozni. Nem hátrány egyébként, ha őt inkább családi házba válasszuk, ahol magát is el tudja szórakoztatni.

Bullterrier

Fotó: Getty Images/Anita Kot

Beagle

A beagle eredetileg vadászkutyának lett tenyésztve, ez azonban csak annyit jelent, hogy fáradhatatlan, ha játékról van szó. Imád a szabadban lenni, nagyokat játszani, felfedezni, bújócskázni a gyerekek örömére. Ráadásul a temperamentumára sem lehet panasz, nyugodt, békés, és könnyen elfér a kennelben is, ha hosszabb útra tervezünk vele. A beagle masszív kis jószág és szereti a dögönyözést, nem fog odakapni, ha a gyerekek kicsit erősebben nyúlnak hozzá. Emellett más háziállatokkal is kijön, nem kell tartani az összeszoktatástól.

Beagle

Fotó: Getty Images/Diane Keough

Bulldog

Odaadó, türelmes, és meglehetősen nyugodt állat, aki köszöni szépen, tökéletesen jól elvan azzal, ha nem kényszerítik állandó szaladgálásra. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne a játékban, de nem egy energikus állat. Mindezt azzal kompenzálja, hogy nagyon engedelmes, barátságos és a gazdáihoz ragaszkodó fajta, aki könnyen alkalmazkodik és más háziállatokkal is kijön. Ő az, akit egy családi napra is el lehet vinni, mert nem fog agresszíven viselkedni az idegenekkel sem. Bár a szőre minimális ápolást igényel, a bulldog fogazatát gondozni kell, és az arcának ráncai is odafigyelést igényelnek.

bulldog

Fotó: Getty Images/Jody Trappe Photography

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top