„Az élénk színűre festett lábujjakat szeretem” – A lábfétis az egyik leggyakoribb fétis

Kun Gabi | 2024. Június 20.
A lábfétisről gyakran beszélnek undorral vagy gunyorosan, de valójában ez az egyik leggyakoribb fétis. Itt az ideje leszámolni a lábakat övező tabuval!

A szexuális fetisizmus: a test valamely részére, vagy a vele érintkező tárgyakra irányuló nemi vágy. De egyes szakértők szerint a fétis az, ami feltétlenül szükséges az egyén szexuális kielégüléséhez, nem tudnak gyönyört vagy orgazmust átélni nélküle. „Napjainkban már kevésbé jellemző, hogy a szexológusok a fétiseket úgy definiálják, mint a szex elengedhetetlen részeit – mondta Carol Queen szexológus. – Ehelyett egy újabb definíció szerint a fétis egyfajta erotikus erősítő”.

Mi az, ami beindít valakit a lábakban?

A Fun With Feet nevű online platform, ahol lábképeket lehet vásárolni és eladni, egy 2023-as felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele azt mondta, hogy a lábfétis tabu jellege a leginkább izgató számukra. „Az az undor, ami sok kultúrában a lábakhoz társul, csak még vonzóbbá teszi – mondta az egyik válaszadó. – Olyan, mint egy tiltott gyümölcs, amit egyszerűen csak meg akarok kóstolni.”

Mások azt nyilatkozták, hogy az izgatja őket, hogy a láb olyan testrész, amelyet nem láthatunk túl gyakran, mivel a nyilvánosság előtt általában legalább részben fedve van. Van valami meghitt abban, ha egy ember meztelen lábát látják, hiszen ez általában a strandon, a medencében vagy egy privát környezetben, például valakinek az otthonában történik. Egy anonim megszólaló – hívjuk Johnnak – elmondta a HuffPostnak, hogy tinédzserkorában jött rá először, hogy valósznűleg lábfetisiszta, és azon kapta magát, hogy lábakat vagy lábujjakat nézeget. „Különösen az élénk színűre festett lábujjkörmöket szeretem. A nyári időszak a legjobb, mert mindenki nyitott orrú cipőt vagy szandált visel.” Egyébiránt pedig John a tökéletes lábujjakat keresi, az olyan lábfejeket imádja, ahol egyik lábujj sem hosszabb, mint a másik. „Vannak, akik szeretik a piszkos lábakat – én inkább a tisztákat szeretem – mondta a férfi. – Ha egy nőnek ápolt lába van, akkor más szempontból is biztos vigyáz magára.”

Részlet az Álmodozók című filmből (Forrás: IMDb)

Nincs két egyforma lábfétis, az egyik ember számára csak egy erotikus fantáziát jelent, és sosem lép a cselekvés mezejére, míg mások masszírozni, simogatni, nyalogatni szeretik a partnerük lábát. „A lábak egyszerűen nagyon dögösek” – mondta el egy 31 éves férfi – nevezzük Jamesnek -, aki 10 évvel ezelőtt kezdett fizetni az interneten megismert férfiaknak a lábukról készült képekért. Az elején 20 fontot (9 ezer forint) fizetett képenként, de ma már kiad 150 fontot (170 ezer forint) is egy lábfotóért. 

Azt hiszem, valami köze van ahhoz, hogy pénzt fizetnek szó szerint azért, ami a földdel érintkezik. Ez egy alárendelt késztetés.

A 29 éves Phil is lábfetisiszta: „Amikor pornóvideókat néztem, rájöttem, hogy folyton a lányok lábát nézem, még jobban is, mint a testük más részeit.” Jameshez hasonlóan Phil is úgy érzi, hogy a lábak iránti érdeklődése kapcsolatban áll az alárendeltséggel, hogy szereti a domináns partnert – bár nem használja ezt a szót. „Számomra arról szól, hogy imádom egy olyan nő lábát, aki dögös és valószínűleg nem az én súlycsoportom. Amikor látok egy lábról egy képet, elképzelem, milyen illata lehet, ami izgalommal tölt el, de még nem tapasztaltam meg a valóságban, csak fantáziában.”

Részlet a Halálbiztos című filmből (Forrás: IMDb)

A lábfétis gyakrabban előfordul, mint gondolnád

Ha rákeresünk az interneten a lábfétisre, nemcsak weboldalak százai jelennek meg, de a sokszínűség, ahogy az emberek megközelítik ezt a témát, talán zavarba ejtő egy kezdő számára, aki semmit sem tud a fétisekről. Szoros a verseny a három leggyakoribb testrész-fétis, a láb, a kéz és a haj között a népszerűségben. Nehéz megállapítani, mennyire elterjedt a lábfétis, hiszen önbevallásos alapon kell a kutatóknak válaszokat keresni, de Dr. Justin Lehmiller szociálpszichológus 2018-as, 4 ezer amerikai megkérdezésével készült tanulmánya szerint a meleg/bi férfiak 21 százaléka fantáziált már lábakról. A heteroszexuális férfiaknál ez a szám hasonló volt (18 százalék). És úgy tűnik, hogy van nemek közötti különbség: a nők esetében a számok jóval alacsonyabbak voltak, a leszbikus/bi nőknél 10 százalék, a heteroszexuális nőknél pedig mindössze öt százalék.

Számos híres ember állítólag lábfetisiszta volt, köztük Elvis Presley, Andy Warhol, Casanova, vagy épp Ted Bundy, akit inkább nevezzünk hírhedtnek, ha már sorozatgyilkos volt.

Vajon van tudományos oka annak, hogy egyes embereket – főként a férfiakat – miért izgatja fel a láb? Természetesen minden ember és minden fétis más, így az emberek teljesen egyedi okokból juthatnak el ugyanahhoz a fétishez. Sigmund Freud egyszer azt állította, hogy az emberek azért szexualizálják a lábakat, mert azok a péniszhez hasonlítanak. Bár ez a feltételezés nem alaptalan, azóta a tudomány részletesebb indoklással szolgált. Egy fantom végtagokkal foglalkozó tanulmány kimutatta, hogy a lábak és a nemi szervek (nem csak a péniszek) a „szomatoszenzoros kéreg szomszédos területein” vannak. Ez az agynak az a része, amely a test körüli érzékszervi információkat fogadja és feldolgozza. Vilanayar Ramachandran idegtudós, a tanulmány szerzője szerint ez a két terület közötti „keresztkapcsoláshoz” vezethet az agyban, ahol a lábak aztán a nemi szervekkel és a nemiséggel társulnak.

Fontos megjegyezni, hogy semmi baj nincs azzal, ha valaki imádja a lábakat. Emellett Lehmiller úgy véli, hogy a fétisek, beleértve a lábfétist is, inkább tanult viselkedésformák. Ez lehet az egyik oka a lábfétis nemi megosztottságának, vagy annak, hogy miért tűnik úgy, hogy a fétisek minden fajtája mostanában gyakoribbnak tűnik.

Források: 1, 2, 3

Exit mobile version