Ő A vezércsel főhőse fiúban: 4 évesen már sakkversenyt nyert Balog Ronaldo

F.C. | 2024. Június 20.
A sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka lehet belőle.
A vezércsel szexivé tette a sakkozást

Kétéves korától figyelte az édesapja játszmáit, alig háromévesen pedig hibátlanul felállította a figurákat a táblára. Négyévesen indult az első versenyén, amit meg is nyert. Ő a szatmárnémeti Balog Ronaldo. Számos hozzáértő állítja, kivételes tehetséggel van megáldva a jelenleg 5 éves kisfiú. Édesapja, Balog Cristian a legfőbb mentora, szakmai felkészülését Torzsás Lajos, korábbi kiváló mesterjelölt játékos segíti.

“Elállt a lélegzetem, mivel aznap nem is sakkoztam, nem volt előttem a tábla. A fiam emlékezetből rakta fel a figurákat. Még inkább elképedtem, amikor kiderült, hogy ismeri az alapokat.(…) Negyedórát nevettünk a családdal, mivel nagyon izgatott lettem, hogy mit csinál ez az alig hároméves gyermek” idézte fel a foter.ro-nak Balog Cristian.

Ronaldo még a YouTube-on is sakkoktató videókat nézett rajzfilm helyett. Egy idő után már versenyekre szeretett volna járni az alig 4 éves kisfiú, a sakktudása ugyanis látványosan fejlődött. Kijelentette, hogy ő lesz a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka. Tavaly februárban vett részt élete első hivatalos versenyén, Nagybányán, ahol 105 gyermek indult különböző korosztályokban. Ronaldo 4 éves és 2 hónapos korában veretlenül nyerte meg a versenyt a saját kategóriájában.

Edzője szerint ő 16-17 évesen játszott azon a szinten, ahol most Ronaldo tart. Úgy véli, ha továbbra is ilyen ambíciós marad és folytatja a felkészülést, jövőre akár meg is nyerheti az országos bajnokságot. “Fantasztikus, hogy mire képes Ronaldo. Amikor először váltottunk játszmát, azon találtam magam, hogy félek, nehogy szégyenbe maradjak. Nem hittem el, milyen lépéseket húzott. (…) A sakkhoz való hozzáállása példaértékű. Sokakat megszégyenítő alapossággal és keménységgel edz mindennap, akár 3-4 órát is ül a tábla előtt, nem hagyja ki a gyakorlatokat, teljesen profi szemlélet jellemző rá”  – mesélte a portálnak Torzsás Lajos.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version