Figyelmeztetést adtak ki: hamis, diabétesz elleni gyógyszerek kerültek forgalomba

F.C. | 2024. Június 21.
Egészségkárosodást is előidézhet a cukorbetegeknél.

Hamis, diabétesz elleni gyógyszerek kerültek forgalomba 2022 óta – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a világ minden régiójában fennálló problémáról van szó. Mint az MTI írja, az ENSZ-szervezet konkrét példaként 2023 októbere óta tapasztalt eseteket hozott fel Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, illetve Brazíliából. A szemaglutid hatóanyagot tartalmazó Ozempic eredetitől alig megkülönböztethető hamisítványáról van szó. A gyógyszert az Európai Unióban is forgalmazzák kettes típusú cukorbetegség kezelésére. Mivel a készítmény az éhségérzetet is elnyomja, testsúlycsökkentésre is fel szokták írni az orvosok.

A WHO arra hívta fel a figyelmet, hogy

a hamisított gyógyszerekben gyakran nincs meg a szükséges mértékű hatóanyag, így a cukorbetegeknél a vércukorszint ellenőrizhetetlen ingadozását vagy akár egészségkárosodást is előidézhet.

Éberségre intek az orvosokat, gyógyszerészeket, valamint a gyógyszerfelügyeleti hatóságokat. Az Egészségügyi Világszervezet továbbá azt javasolta, hogy a gyógyszereket csakis receptre, patikákban váltsuk ki, és ne rendeljünk az interneten. Mindemellett a cukorbetegeknek ellenőrizniük kell, hogy az inzulinadagoló tollon helyesen van-e feltüntetve az adagolási skála, a címke szabályosan néz-e ki, valamint nincsenek-e helyesírási hibák a csomagoláson.

Magyarországon amúgy a 20 és 80 év közötti lakosság 6,9 százaléka már felismert cukorbeteg (I. és II. típusú cukorbaj összesen), a fel nem ismert cukorbetegséggel élők száma ezt az arányt tovább növeli. A diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt azonosítanák, sőt a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér-betegség és stroke előfordulási gyakoriságát és a szívelégtelenség előfordulási esélyét is többszörösére emeli. Ami a kiskorúakat illeti, idehaza évente 250-300 gyermeket diagnosztizálnak cukorbetegséggel, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 év tekintetében. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version