Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Nem is gondolnád, hogy ezek a diabétesz korai tünetei lehetnek

Gyakori vizelés, szomjúság, száraz bőr – vannak tünetek, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a cukorbetegség korai jelei.

Amikor az ember felfedez a testén valamilyen elváltozást, vagy csak egyszerűen érzi, hogy valami nincs rendben, jó esetben orvoshoz fordul, ahol vagy megnyugtatják, hogy nincsen gond, vagy diagnosztizálják a betegséget. Persze ez a folyamat túl általános ahhoz, hogy minden esetre ráhúzható legyen, ugyanis vannak, akik már egy fejfájással is szaladnak a rendelőbe, míg másokat szinte elvontatni sem lehet az orvoshoz.

A doktorok is egészen másképpen reagálnak az őket gyakran felkereső páciensekre, ráadásul az internet is telis-tele van nyomasztó cikkekkel, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy az élettől is elvegyék a kedvét az embernek, aki épp nem érzi jól magát. Ugyan valóban nem egyszerű megtalálni az arany középutat sem a betegeknek, sem az orvosoknak, az biztos, hogy minden olyan tünetet, amely szokatlan, és hosszabb ideig fennáll, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Gyógyszerinnováció!

A sejtterápia azt jelenti, hogy élő sejteket juttatnak a betegbe, a betegség okának gyógyítása céljából. Az új sejtek átveszik a hibás sejtek feladatát, így legyőzik a betegséget és helyreállítják az egészségi állapotot. A jelenleg is alkalmazott sejtterápiás kezelésekre példaként említhető a vérátömlesztés és a csontvelő átültetés. Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a sejtterápia abból áll, hogy egy egészséges donor hasnyálmirigyéből szigetsejteket ültetnek át a betegbe, lehetővé téve, hogy szervezete vércukorháztartása rendeződjön.

 

A cukorbetegség az egyik legsúlyosabb olyan betegség, amely egész életen át fennállhat, és minden pillanatban odafigyelést igényel. Ráadásul a diagnosztizálása nem egyszerű, mivel a test egy ideig alkalmazkodhat az inzulinrezisztenciához. A cukorbetegségnek két fajtája van. Az 1-es típusú diabétesz tüneteit könnyebb felismerni. A betegség gyermekkorban napok alatt megmutatkozhat, a fiatal felnőttek esetében néhány hónap alatt válnak érzékelhetővé a tünetek. A szomjúság, a gyakori vizelés és a fogyás az 1-es típusú cukorbetegség jele is lehet. A 2-es típusú diabétesz viszont akár hosszú éveken át tünetmentes maradhat, vagy épp a tünetek kapcsán az érintett nem gondol arra, hogy ez a betegség lehet a háttérben.

A 2-es típusú cukorbetegség esetében gyakran a szövődmények kapcsán derül fény a problémára. A bőrfertőzések mellett nehezen gyógyuló sebek, gombásodások és viszketés is jelentkezhet a diabétesz kapcsán. Hosszú távú hatásai közül az érelmeszesedés az egyik legsúlyosabb, az ugyanis akár infarktus formájában is megmutatkozhat. A látás romlása vagy elvesztése is a 2-s es diabétesz következménye lehet.

A cukorbetegség tünetei lehetnek:

  • gyakori vizelés
  • szomjúságérzet
  • éhségérzet
  • fogyás
  • zsibbadás
  • száraz bőr
  • nehezen gyógyuló seb
  • romló látás

Címlap

top