Allergia, szénanátha: így enyhítheted a kellemetlen tüneteket

CS.Á. | 2024. Július 14.
Sokat segít például az esti hajmosás, a megfelelő élelmiszerek fogyasztása és a C-vitamin is abban, hogy allergiásként is élvezni tudjuk a nyarat.

A nyár érkezése a napsütés és kánikula mellett az allergiák szezonjának kezdetét is jelentette, mostanra pedig már bőven kezdenek elfáradni ebben a küzdelemben mindazok, akiket érintenek a szénanátha okozta tünetek.

A szakértők szerint kifejezetten sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért és a jobb közérzetért azzal, ha változtatunk az étkezésünkön, bizonyos ételeket ebben az időszakban jobban elkerülünk, míg más élelmiszerekből pedig még többet fogyasztunk.

A cukros, magas keményítőtartalmú ételek és a tejtermékek például fokozhatják a nyáktermelést, ami rontja a tüneteket, és minden napszakban igencsak kellemetlen, de éjszaka aztán végképp fokozottan, hiszen még az alvás mennyiségét és minőségét is jelentősen ronthatja. Ezért ezeket mindenképpen érdemes kerülnünk a lefekvés előtti órákban.

Fotó: GettyImages

Ezzel szemben az immunrendszert erősítő, E-vitaminban gazdag ételek, mint amilyen például a hal és a tojás, csökkenthetik a felsőlégúti fertőzések kockázatát. A természetes fűszerek, mint a gyömbér, a chili és a fokhagyma, szintén hasznosak magas C-vitamin tartalmuk miatt, amely javíthatja a tüdő működését. Ugyanakkor a nyári melegben hiába esik jól egy-egy pohár hideg fröccs vagy akár koktél, mégis érdemes átgondolnunk ezek fogyasztását nem csak azért, mert az alkohol a vízhajtó hatás miatt könnyen dehidratációt okoz, mely hőségriadó idején különösen veszélyes, hanem azért is, mert fokozza a hisztamin termelődését, mely növeli az allergiás reakciók jelentkezésének esélyét és felerősödését.

A szakértők szerint a szénanátha tünetei elsősorban éjszaka rosszabbodnak, mert a nap folyamán a meleg levegő felemeli a pollent, amely a levegő lehűlésével leereszkedik és rátelepszik közvetlen környezetünk felületeire, sőt még testünkre is. A tünetek enyhítése érdekében javasolt lefekvés előtt zuhanyozni és hajat mosni, mivel a pollen hajlamos megtapadni a hajban. A hajmosás segít eltávolítani a nap folyamán összegyűjtött pollent, csökkentve annak esélyét, hogy a párnára és az ágyneműre kerüljön, ezáltal csökkentve az éjszakai viszkető torok és szénanátha tüneteit.

via

Exit mobile version